TRİ?KLORETİ?LEN UYGULANAN RATLARIN OVER DOKULARİNA Vİ?TAMİ?N D Nİ?N ETKİ?LERİ? - BAĞCI, HELİN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Trichloroethylene (TCE), bir klorinli hidrokarbondur ve yaygın kullanımından dolayı insanlar çevresel bir kirletici olarak sıklıkla maruz kalırlar. TCE ile yapılan birçok çalışmada TCE nin karaciğer, böbrek, testis ve over dokuları üzerine toksik etkileri gösterilmiştir. Vitamin D ve metabolitleri vitaminden çok hormon ve hormon öncülleridir. Birçok çalışmada Vitamin D3'ün antioksidatif etkileri görülmüştür. Bu çalışmada TCE uygulanan sıçanların over dokularına Vitamin D'nin etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, 24 adet 8-10 haftalık Wistar albino cinsi dişi sıçanlar kullanıldı. Deney hayvanları randomize olarak 4 gruba ayrıldı. Grup 1 kontrol grubunu oluşturdu ve deney süresi olan 3 hafta boyunca bir uygulama yapılmadı. Grup 2'ye oral gavajla TCE 1000 mg/kg/gün ile verildi. Grup 3 TCE 1000 mg/kg/gün ile birlikte Vitamin D 50IU/gün oral olarak aldı ve Grup 4 ise sadece vitamin D 50IU/gün dozunda oral alanlardan oluşuyordu. Deney sonunda sıçanlar anestezi altında dekapite edildi ve over dokuları çıkartıldı. Histolojik çalışma için rutin takip işlemi ile dokular parafin bloklara gömüldü. Bloklardan alınan kesitlere Malondialdehid (MDA) immünreaktivitesi için avidin-biotin-peroksidaz yöntemi, histopatolojik değişiklikler için ise masson trikrom boyası uygulandı. Malondialdehid immünreaktivitesi kontrol ve Vit D gruplarında benzerdi. Kontrol grupları ile karşılaştırıldığında TCE grubunda anlamlı bir artış vardı. TCE grubu ile kıyaslandığında TCE+Vit D grubunda ise anlamlı bir azalma izlendi. Histolojik incelenme sonucu; Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında; TCE grubunda korpus luteumda belirgin olarak azalmış angiogenez, germinal epitelde dejenerasyon, over follikül rezervinde azalma ve folliküllerde dejenerasyon gözlendi. TCE grubu ile kıyaslandığında TCE+Vit D grubunda ise folliküllerde dejenerasyon ve germinal epitelde belirgin bir iyileşme olduğu gözlendi Sonuç olarak, TCE'nin over dokusunda MDA'yı arttırdığ ve histopatolojik değişiklikler oluşturduğu, tedavi olarak verilen Vitamin D'nin MDA ve histopatolojik değişiklikleri azalttığı görüldü. Vitamin D'nin over dokusunda meydana gelen histopatolojik değişikliklerde klinik olarak kullanılabilmesi için gelecekte farklı çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatine varılmıştır. Anahtar kelimeler: Trikloretilen, over, vitamin D

Trichlorethylene (TCE) is a chlorinated hydrocarbone and human beings are heavily exposed as an environmental pollutant due to its widespread usage. Many studies done by TCE showed its toxic effects on liver, kidney and ovarian tissues. Vitamin D is a hormone or hormone precursor, rather than being a vitamin.In many studies, antioksidant effects of vitamin D is observed. The aim of this study was to investigate the effects of vitamin D on ovarian tissue of rats exposed to TCE. In this study, 24 female 8-10 weeks old Wistar-Albino rats were used. The rats were randomly divided into 4 groups. Group 1 was the control group and nothing was given during the 3 weeks test period. Group 2 was given TCE (1000 mg/kg/day given) by oral gavage. Group 3 received TCE (1000 mg/kg/day)+Vitamin D (50IU/day ) orally and Group 4 constituted the group of rats receiving only Vitamin D (50IU/day) orally. After the experimental period the rats were decapitated under anesthesia and the ovarian tissues were removed. Tissues were embedded into paraffin blocks by routine procedures for histologic evoluation. The sections taken from the blocks were stained with avidin-biotin-peroxidase method for Malondialdehyde (MDA) immunoreactivity and by Masson's trichrome for histopathological changes. Malondialdehyde immunoreactivities were similar in the control and vitamin D group. Compared with the control and TCE group, there was a significant increase in TCE group. Compared with TCE group, TCE+vit D group revealed a significant decrease. The results of histological examination was as follows; Compared with the control group, TCE group showed significant decrease in the corpus luteum angiogenesis, germinal epithelium degeneration, decrease in ovarian follicle reserve and follicle degeneration. Compared with TCE group, follicule degeneration and a significant improvement in the germinal epithelium was observed in TCE+Vit D group. As a result, it is shown that TCE increases MDA and causes histopathologic changes in the ovarian tissue. Application of vitamin D reduces MDA and these histologic changes. New studies are needed before its usage in the clinics. Keywords: Trichloroethylene, Ovary, Vitamin D
Effect of vitamin D on ovarian tissues of rats administered trichlorethylene
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum