Değerler Eğitimine İlişkin Sınıf Öğretmenlerinin Görüşleri - Bozkurt, Eyüp (My University, 2019)
Değerler bireyin toplum içerisinde yer edinebilmesini sağlayan unsurlardır. Toplum içerisinde yaşayanbireylerin toplum ile barışık ve sağlıklı bir ilişki yürütebilmesi için topum tarafından kabul edilmiş olandeğerlere sahip olması gerekmektedir. Bu değerlerin öğretiminde en önemli görevler de aile ve okullaradüşmektedirler. Bireyin dünyaya gelmesi ile birlikte ailede başlayan değerler eğitimi çocukların okul yaşınagelmesi ile okullarda devam etmektedir. Okullar yürütmüş olduğu değerler eğitimi programı ile çocuklaradeğerleri kazandırmaya çalışmakta ve bu değerlerin içselleştirmesini sağlamaktadır.Bu araştırma değerler eğitimine ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşlerini almak amacıyla yapılmıştır. Araştırmatarama modelinde olup betimsel bir nitelik arz etmektedir. Araştırma verilerinin toplanması amacı ile anketformu hazırlanmış ve 350 sınıf öğretmenine uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen verileri çözümlemede“aritmetik ortalama”. “yüzde” ve “frekans” kullanılmıştır. Ayrıca öğretmen görüşlerinin, demografik verileredayalı değişkenlerden etkilenme derecesi de bağımsız gruplar t testi, anova testleri ile test edilmiştir. Araştırmasonuçları incelendiğinde araştırmaya katılan öğretmenler değerler eğitimi hakkında yeterli bilgiye sahipolduklarını, öğretmenlerin değerler eğitimi konusunda örnek kişiler olması gerektiğini, akademik başarı kadardeğerler eğitiminin de önemli olduğunu ifade etmişlerdir. Yine araştırmaya katılan öğretmenler medyanındeğerler eğitiminde önemli bir etkiye sahip olduğunu ifade etmişlerdir.
Keywords: Etik; Eğitim; Eğitim Araştırmaları