Suç İşlemiş Şizofreni Hastalarında Trigliserid-Glukoz İndeksi ve Trigliserid/HDL Düzeylerinin Araştırılması - Yildiz, Sevler; Tabara, Muhammed Fatih; Uslu, Muhammed Fuad (My University, 2025)
Amaç: Son zamanlarda, şizofreni hastalarında hemogram ve biyokimyasal kan parametrelerindeki değişiklikler hastalık belirtileri ile ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmada suç işlemiş şizofreni hastalarında trigliserit-glukoz indeksi ve trigliserit/hdl oranını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 49 sağlıklı kontrol ve suç işlemiş 51 şizofreni tanılı hasta dahil edildi. Tüm katılımcılara sosyodemografik ve klinik veri formu uygulandı ve ortalama 12 saatlik açlık süresinin ardından rutin kan testleri değerlendirildi. Açlık Trigliserid-Glukoz indeksi ln[açlık trigliserid (mg/dl) x açlık plazma glukozu (mg/dl) / 2] değeri ve TG/HDL düzeyi hesaplanmıştır. Bulgular Vaka grubunun işlediği suç türleri incelendiğinde, 10'unun (%19.6) hafif şiddet, 20'sinin (%39.2) orta şiddet, 16'sının (%31.4) orta derecede ciddi ve 5'inin (%9.8) ciddi şiddet içerdiği bulunmuştur. Gruplar arasında WBC, Hgb, Plt, Glukoz ve AST değerleri açısından anlamlı bir fark bulunmazken, Üre, Kreatin ve ALT parametreleri kontrol grubunda anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Trigliserid-Glukoz İndeksi ve Tg/HDL oranı açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Suç şiddeti ile hastalık süresi arasında anlamlı pozitif korelasyon vardı (r=0.439, p=0.001). Suç şiddeti ile Tg/HDL oranı arasında anlamlı bir negatif korelasyon vardı (r=- 0.387, p=0.005). Sonuç: Şizofreni hastalarında suçun şiddeti ile Tg/HDL oranı arasında negatif bir korelasyon olduğunu ve bu parametrenin suç işlemiş bu hastaların adli takibinde kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Ek olarak, kadın hastaların dışlanması bulguların genelleştirilebilirliğini sınırlar ve bu parametrelerdeki cinsiyete bağlı varyasyonları değerlendirmek için kadın katılımcıları içeren daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bu bulguların klinik etkileri risk değerlendirmesi için potansiyel biyobelirteçler önerirken, adli yön suçlu şizofreni hastalarında metabolik sağlığın izlenmesinin önemini vurgular.
Investigation of Triglyceride-Glucose Index and Triglyceride/HDL Levels in Criminalized Schizophrenia Patients
Keywords: Adli Tıp; Psikiyatri