Kinapril ve nebivolol ile yapılan antihipertansif tedavinin brakiyal arter intima media kalınlığı üzerine erken dönem etkileri - Korkmaz, Hasan; Akbulut, Mehmet; Özbay, Yılmaz; Koç, Mustafa (My University, 2009)
Amaç: Çalışmamızdaki amaç hipertansif hastalarda, bir anjiyotensin konverting enzim inhibitörü olan kinapril ve beta-1 selektif blokeri olan nebivolol tedavisinin, brakiyal arter intima media kalınlığına (İMK) erken dönem etkilerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak JNC 7 kriterlerine göre evre I-II olan hipertansif hastalar çalışmaya alındı. Bir gruba 20 mgr/gün kinapril (n=27), diğer gruba ise ise 5 mgr/gün nebivolol (n=27) tedavisi 4 hafta süre ile verildi. Tedavi öncesi ve sonrası, doppler USG ile brakiyal arterin antekübital fossada dallarına ayrılmadan hemen öncesi, ön ve arka intimal yüzleri net olarak belirlenebilen segmentten İMK ölçümleri alındı. Bulgular: Kinapril ve nebivolol grupları yaş, cinsiyet dağılımı, sol ventrikül kitle indeksi, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu, vücut kitle indeksi bakımından birbirine benzerdi. Aterosklerotik risk faktörlerinin gruplar arasında dağılımı ve diğer ekokardiyografik ve biyokimyasal ölçümler bakımından da gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. Dört haftalık bir takip sonunda hem kinapril hem de nebivolol alan hastalarda SKB ve DKB (p<0,0001) değerlerinde belirgin bir azalma gözlendi. Kinapril grubunda tedavi öncesi ve sonrası İMK değerleri arasında %9,31 istatistiksel anlamlı bir gerileme oluştu (0,43±0,09; 0,39±0,07 p=0,007). Nebiolol grubunda ise tedavi öncesi ve sonrası İMK değerlerinde %4,77 gerileme oldu ancak bu gerileme istatistiki bir fark oluşturmadı (0,42±0,09; 0,40±0,07 p= 0,090). Sonuç: Hipertansif hastalara verilen nebivolol ve kinapril tedavisi etkili kan basıncı düşüşü sağlamıştır. Ancak tedavinin erken dönemlerinden itibaren, aterosklerozun başlangıç evresi kabul edilen İMK’daki gerilemeyi kinapril sağlamıştır. Kinapril gibi İMK üzerine erken dönemden itibaren olumlu etkileri olan antihipertansif ilaç seçiminin uzun vadede klinik faydalarını görmek için bu amaçla tasarlanmış çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: Kalp ve Kalp Damar Sistemi