Cip Baraj Gölü (Elazığ)'nde Sediment Gözenek Suyunda Fosforun Mevsimsel Değişimleri - Karakaya, Gökhan; Saler, Serap (My University, 2016)
Bu araştırma, Cip Baraj Gölü litoral sedimentinde fosforun mevsimsel değişiminin araştırılması amacıyla 2011 yılı kış, ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde alınan örneklerle yürütülmüştür. Gölde belirlenen istasyondan alınan sediment ve sediment üstü su örneklerinde toplam fosfor ve fraksiyonları başta olmak üzere bazı fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Çalışmada sediment gözenek suyunda 32-82 |,LgL'l arasında değişen TFF konsantrasyonları ve 20,60-32,35 ugL' arasmda değişen TFO konsantrasyonları gölün ötrofık besin düzeyine yakın değerlerde seyrettiğirıi göstermiştir. Bu çalışmadaki TFO konsantrasyonunun sediment üstü sudaki fosfor derişimlerine oram (yaklaşık 1,5-2 kat) sedimentten fosfor salırıımmı teşvik edecek ölçüde yüksek gözükmemektedir. Cip Baraj Gölü'nde sediment gözenek suyuna ait TFE/TFO değerleri 0,13-0,l9 arasmda değişmiş olup sedimentten fosfor salınımının engellenmediği ortaya konulmuştur. Cip Baraj Gölü sediment üstü su TFF değerleri, sediment gözenek suyu TFF değerleri ile paralel olarak mevsimsel farklılıklar göstermiş ve literatür değerlerden yaklaşık 1,5-2 kat fazla olduğu bulunmuştur. Bu durum ise sedimentten fosfor salınırnımn oldukça düşük kalmasında etkili gözükmektedir. Cip Baraj Gölü suyunda 50,08-83,24 ug L'1 arasında tespit edilen toplam fosfor değerleri, literatürde yer alan indekslere göre gölün trofık durumunun mesoötrofık ve ötrofık sınıfına girdiğini göstermiştir. Gölün besin seviyesinin korunabilmesi için öncelikle dış kaynaklı fosfor yükünün kontrol altına alınarak azaltılması gerekliliği belirlenmiştir.
Keywords: Su Kaynakları; Kimya; Analitik; Çevre Bilimleri; İstatistik ve Olasılık