NORMANLAR DÖNEMİNDE SİCİLYA ADASI (11-12. YÜZYILLAR) - ŞAHİN, SEYHUN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Sicilya Adası, Akdeniz'in en büyük ve önemli adasıdır. Normanlar egemenliğindeki dönem boyunca ise Sicilya, yalnız Akdeniz için değil aynı zamanda Avrupa için de çok önemli bir konuma sahipti. Kuzey Avrupa'nın en uç bölgesinden hareketle başlayan Norman istilası, Akdeniz'in bu müstesna adasına kadar uzanmıştı. Kuzey Avrupa'nın barbar kavimleri arasında yer alan Normanlar, özellikle 10. ve 11. yüzyıllarda İtalya'da görünmeye başadılar. Özellikle güney İtalya'da ücretli asker olarak hizmet veren Normanlar arasından Hauteville kardeşler sıyrılarak bölgedeki Normanlar'a liderlik yaptılar. Hauteville kardeşlerin öncülüğünde Normanlar, önce güney İtalya'yı daha sonrasında da Sicilya'yı istila etmeye başladılar. Hauteville kardeşlerden I. Roger, Müslümanlar'dan yaklaşık olarak iki yüz yıl boyunca egemen oldukları Sicilya'yı almayı başardı. Ancak Normanlar, kuzey Avrupa'dan birer barbar olarak başladıkları serüvenlerinin sonunda Sicilya'da dönemlerinin en modern, zengin ve ileri kültür seviyesiyle karşılaştılar. Sicilya Adası'nın İslâm, Bizans ve Latin kültürlerinden oluşan zengin mirasını devralan Normanlar, yeni bir kültür sentenzini oluşturmayı başardılar. Normanlar döneminde oluşan bu sentez kültür, Rönesans öncesi Avrupa'nın kültürel değerlerinin oluşumuna önemli ölüçüde katkıda bulundu. Ayrıca Normanlar egemenliğindeki Sicilya'da birçok farklı kültür ve inanca sahip toplulukların barış ve uzlaşı içindeki yaşamları, yalnız kendi dönemleri için değil günümüz modern dünyasına dahi örnek teşkil edecek bir düzeydi. Haçlı seferlerinin başlangıç döneminde Sicilya'yı ele geçiren Normanlar, Avrupa'da oluşan Haçlı ruhu'nun tersine egemen oldukları topraklarda başta Müslümanlar olmak üzere tüm tebaalarıyla barış içinde olmuşlardı.Anahtar Kelimeler: Sicilya, İtalya, Normanlar, İslâm kültürü, Haçlı Seferleri, Bizans.

Sicily during period of rule of the Normans that we dealt with subject of thesis was an important place not only for Mediterranein and also for Europe. The invasions of Normans that began from the end region in the North Europe reached to the that an exceptional Island. Normans that were among the Barbarian tribes in the Norh Europe, began to seem in Italy in the 10th and 11th centuries. Espicially Normans serviced as mercanaries in the South Italy and then Hauteville brothers among Normans were left and led to Normans in the regions. Normans that leading of the Hauteville Brothers began to invade firstly South Italy and secondly Sicily. I. Roger from the Hauteville Brothers, achieved to take Sicily that Muslims dominated during two century. But Normanlar began to this adventure as barbar from the North Europe; but at the end of this adventure they met with the most modern and richest culture of their periods in Sicily. Normans who took the rich heritage that occured with Islam, Byzantine and Latin cultures in the island of Sicily. This synthesis in the period of Normans contributed the formation of the culturel worthes of Europe before Renaissance significantly. And also a lot of tribes that had differant cultur and religion lived in the peace in Sicily of Normans rule; so this case was an example not only for their periods and also for modern times in present day. Normans that captured Sicily in the beginnigs of the Crusades, lived with firstly Muslims and the other peoples in the lands that they dominated in peace contrary of the the spirit of crusades.Key Words: Sicily, Italy, Normans, Islam culture, Crusades, Byzantine.
The Island of Sicily in the period of normans (11-12. centuries)
Keywords: Tarih