Arguvan - Arapgir (Malatya) alanında Alt Miyosen volkanizması ve bölgesel stratigrafi içerisindeki yeri - Türkmen, İbrahim; Aksoy, Ercan; Kürüm, Sevcan; Akgül, Bünyamin; İnceöz, Murat (My University, 1998)
Doğu Anadolu'daki Neojen- Kuvaterner yaşlı kıta içi volkanizmanın konu edildiği çalışmalar incelendiğinde, bu volkanizmanın kıta- kıta çarpışmasına bağlı kabuk kalınlaşması sonucunda Orta Miyosen' de etkin olmaya başladığının kabul edildiği görülür. Bu volkanizmanın çoğunlukla kalkalkalen, yer yer toleyitik ve kısmen de alkalen karakterli ürünlerinin, Doğu Anadolu'da geniş yayılıma sahip olduğu da bilinmektedir. Hınıs, Tekman ve Karayazı (Erzurum) dolaylarında yapılan bir çalışmada, ( ?) işaretli olarak Alt-Orta Miyosen yaşında olduğu belirtilen denizel bir birimin üst düzeylerinde sedimanter kayaçlarla ardalanmalı dasitik ve andezitik volkanik kayaçların varlığından bahsedilmektedir. Dolayısıyla, bölgedeki volkanizmanın Erken Miyosen'de başladığı hiçbir çalışmada net olarak belirtilmemiştir. Bu çalışmada, inceleme alanında yüzeyleyen Alt Miyosen yaşlı denizel çökellerin çört bantları ve kireçtaşları ile yanal- düşey ilişkili tüfit seviyeleri içerdikleri ortaya konulmuştur. Bu bulgu, Doğu Anadolu daki Neojen Kuvaterner volkanizmasının Orta Miyosen'de değil, Neotetisin kapanmasının son dönemlerinde, Erken Miyosen' de başladığını kesin olarak ortaya koyar.
Keywords: Jeoloji