Yüzme egzersizinin solunum fonksiyonları, kan basıncı ve vücut kompozisyonu üzerine etkisi - Gökhan, İsmail; Kürkçü, Recep; Devecioglu, Sebahattin; Aysan, Hasan Aykut (My University, 2011)
Amaç: Bu araştırmanın amacı yüzme egzersizinin yetişkin sedanter erkeklerde solunum fonksiyonları kan basıncı ve vücut kompozisyonu üzerine etkisini araştırmaktır.Gereç ve yöntem: Araştırmaya, yaşları 20–29 yıl arasında değişen 40 çalışma grubu ve 40 kontrol grubu sedanter erkek olmak üzere toplam 80 kişi gönüllü olarak katıldı. Deneklerin vücut ağırlığı, vücut yağ yüzdesi (VYY), vücut kitle indeksi (VKİ), istirahat kalp atım hızı (İKAH), sistolik (SKB) ve diyastolik kan basınçları (DKB) ve solunum fonksiyonları 8 haftalık yüzme eğitim programı öncesi ve sonrası olmak üzere iki kez ölçülerek karşılaştırıldı.Bulgular: Deney grubunun VYY ön test değerlerine (%18.1±5) göre son test değerlerinde (%14.3±4) anlamlı azalma gösterdi (p<0.001). İKAH ve DKB’de ön test değerlerine göre son test değerlerinde anlamlı azalış gözlendi (p<0.001). Zorlu ekpirasyon hacmi (sırasıyla, 4.1±0.9 lt ve 5.4±0.8 lt), zorlu vital kapasite (4.4±1.1 lt ve 6±1.1 lt) ve maksimum istemli ventilasyon (140.6±30.3 lt ve 185.4±29 lt) ve vital kapasite (4.9±1.2 lt ve 6.6±1.2 lt) son test değerlerinde ön-test değerlerine göre anlamlı artış gözlendi (p<0.001). Bununla birlikte deney grubunun, vücut ağırlığı (sırasıyla 78.1±11.4 kg ve 75.3±9.9 kg), VKİ (25.2±3.3 kg/m2 ve 24.3±2.8 kg/m2) ve SKB (127.6±11.8 mmHg ve 115.8±5.1 mmHg) son-test değerlerinde ön-test değerleri ile karşılaştırıldığında anlamlı bir değişme olmadığı gözlendi (p>0.05).Sonuç: Sonuç olarak; 8 haftalık yüzme egzersizinin vücut yağ yüzdesini azalttığı, solunum fonksiyonlarından zorlu ekpirasyon hacmini, maksimum istemli ventilasyonu, vital kapasite ve zorlu vital kapasiteyi arttırdığı gözlendi. Dolaşım sistemi parametrelerinden istirahat kalp atım hızını düşürdüğü ve diyastolik kan basıncını dengelediği gözlendi.
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Solunum Sistemi; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Spor Bilimleri