Renal liposarcoma: A case report - Akpolat, Nusret; Özdemir, Enver; Aydın, Bilge Türk; Onur, Ruhi; Serhatlıoğlu, Selami Karaca (My University, 2011)
Liposarkom, böbreğin nadir görülen malign mezanşimal tümörlerindendir. Malign böbrek tümörlerinin %1’in den azını oluşturur. Olgumuz 73 yaşında künt vasıfta göğüs ağrısıyla başvuran bir erkek hasta idi. Üst batın manyetik rezonans görüntüleme tekniği ile sol böbrek orta kutupta yerleşmiş yaklaşık 15 cm büyüklüğünde bir kitle tespit edildi ve hastaya radikal nefrektomi ameliyatı uygulandı. Makroskopik inceleme böbreğin alt kutbunda 18X12X11 cm büyüklüğünde etraf dokudan kısmen ayırt edilebilen bir tümör olduğunu gösteriyordu. Kesit yüzeyi kirli sarı renkte idi ve nekrotik bölgelerle birlikte olan nodüler görüntüsü vardı. Mikroskopik incelemede belirgin nükleer atipi içeren adipositler ve multivakuoler lipoblastlar nedeniyle, hastaya iyi differansiye renal liposarkom teşhisi kondu. Neoplastik olmayan bölgelerde ise xanthogranulomatous enflammasyon alanları vardı. Ameliyattan dört ay sonra hastada lokal nüks tespit edildi. Nadir rastlanan bir olgu olması nedeniyle bulgular literatür eşliğinde tartışıldı.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji