Koyun?keçi çiçeği hastalığının polimeraz zincir reaksiyonu ile tanısında farklı klinik örneklerin kullanımı - Sozdutmaz, İbrahim; Bulut, Tevfık Hakan (My University, 2010)
Koyun?keçi çiçeği hastalığının hızlı ve kesin tanısı, hastalığın kontrolünde oldukça önemlidir. Bu çalışmada, farklı klinik örneklerden Koyun?keçi çiçeği virüsünün teşhisinde polimeraz zincir reaksiyonunun (PZR) etkinliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Erzurum ve çevre illerde klinik olarak koyun?keçi çiçeği hastalığı bildirimi yapılmış 11 mihraktaki 53 hayvandan 168 adet materyal temin edildi. PZR sonuçlarına göre; deri örneklerinin % 96,2 (51/53)’sinde, nazal ve oral sıvap örneklerinin % 76,9 (40/52)’unda, akciğer örneklerinin % 90,4 (19/21)’ünde, karaciğer örneklerinin % 42,8 (9/21)’inde ve lenf yumrusu örneklerinin % 61,9 (13/21)’unda pozitiflik tespit edildi. Sonuç olarak, koyun?keçi çiçeği virüsünün PZR ile tanısında deri ve akciğer örneklerinin kullanımının uygun olduğu görülmüştür.
Keywords: Deri; DNA; lenf düğümleri; polimeraz zincir reaksiyonu; tanı teknikleri; teşhis; hastalık yaygınlığı; epidemiyoloji; akciğerler; viral hastalıklar; karaciğer; koyun çiçek hastalığı; keçi çiçek hastalığı virüsü; koyun çiçek hastalığı virüsü