KUR’AN VE HADİSLERDE GENÇLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ - Özdemir, Şuayip; Kavak, Rahime (My University, 2014)
Gençlik; çocukluk ve erişkinlik arasında yer alan gelişme ve bağımsız yaşamaya hazırlanma ile birlikte bedensel, toplumsal ve ruhsal olgunlaşma dönemidir. Yüce Allah Kur'an-ı Kerim'de, peygamberlerin ve inançlı kimselerin gençlik dönemlerinde yaşadığı olaylardan örnekler vererek gençlik için bir rol model ortaya koymaktadır. Hadislerde de gençlik için rol modellerin var olduğu görülmektedir. Tevhid mücadelesi, zorda kalanlara yardım etme, sabır, iffet, edep, haya, cesaret, metanet, kararlılık, düşüncesini açıkça söyleme, iyi örnek olma, sıkıntılara göğüs germe, sorumluluk bilinci, ince fikirli olma, tevbe etme, kötülüğe iltifat etmeme, tevekkül, iyilikseverlik, güzel ahlaklı olma, genç yaşta ilim öğrenme ve genç yaşta Allah'a çokça ibadet etme Kur'an ve hadislerde gençlerle ilgili yer alan övgü dolu ifadeler olarak önem arz etmektedir. İslam'ın ilk tebliğ edildiği yıllarda, dini kabul edenler arasında gençler önemli bir yer tutmaktadır. Gençler dini, ilmi, askeri, idari, siyasi, sosyal alanlarda çok önemli görev ve sorumluluklar üstlenmişler ve önemli devlet görevlerinde bulunmuşlardır. Günümüzde bir arayış içerisinde olan ve yön bulmak isteyen gençlere değer verilmeli, gençlerle yeterince ilgilenilmeli, Kur'an ve Sünnette gençlikle ilgili ifade edilen değerler onlara öğretilmeli, Kur'an ve sünnetten örnekler sunulmalıdır. Bu nedenle çalışmamızda Kur'ân ve hadislerde gençlik ve gençlerle ilgili yapılan vurgulara yer verilmiş, Kur'an ve hadisler doğrultusunda gençlik döneminin özellikleri ana hatları ile açıklanmaya çalışılmıştır
Keywords: Din Bilimi