YENİ SANDVİÇ TİPİ VE METALLİ FTALOSİYANİNLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - ÜNÜŞ, NALAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada ticari olarak alınan trans-2-metoksi-4-(2-nitrovinil)fenol ve 4-nitroftalonitril (1:1) maddelerinden çıkılarak trans-2-metoksi-4-(2-nitrovinil)fenoksi ftalonitril bileşiği sentezlendi.Daha sonra sentezlenen bu madde ve metal tuzları (1:4) karışımı (Zn(II),Co(II)) ile DMF'de reflaks edilerek simetrik sübstitüe olmuş metalli ftalosiyaninler hazırlandı. (ZnPc, CoPc)Lutesyum ftalosiyanin bileşiği trans-2-metoksi-4-(2-nitrovinil)fenoksiftalonitril ile lutesyum(Lu(III)) metal tuzunun karışımı ile 1- hegzanol içinde reflaks edilerek hazırlandı.Bu bileşiklerin yapıları 1H-NMR, IR, UV/VIS, KÜTLE spektrokopisi ile karakterize edildi.

In this work, trans-2-metoxy-4-(2-nitrovinyl)phenoxy phthalonitrile was synthesized from trans-2-metoxy-4-(2-nitrovinyl)phenol and 4-nitrophthalonitrile (1:1). Then trans-2-metoxy-4-(2-nitrovinyl) phenoxy phthalonitril were cyclotetramerized with zinco (II)acetate and cobalt(II) acetate in DMF .Lutetium phthalocyanine was prepared trans-2-metoxy-4-(2-nitrovinyl)phenoxy phthalonitrile and lutetium(III) acetate (8:1) in 1-hexanole by refluxing.Characterization of the complexes were performed by using FT-IR, UV/VIS, 1H-NMR and MASS spectroscopy.
New sandwich type and metallo phthalocyanines synthesize and characterization
Keywords: Kimya