YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMİ VE BİR RÜZGAR ENERJİSİ UYGULAMASI - AKKAYA, SİBEL (Fırat Üniveristesi, 2007)
Endüstrinin hızla gelismesine baglı olarak geleneksel enerji kaynaklarının sınırlı olması nedeniyle ülkeler, yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgilerini artırmıslardır. Gelismekte olan ülkeler arasında bulunan Türkiye, hızlı sanayilesme ve hızlı nüfus artısı sonucunda artmakta olan enerji talebini karsılamakta güçlük çekmektedir. Enerji talebinin karsılanması için yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli sekilde kullanılması gerekmektedir. Bu çalısmada, yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'deki kullanımı ve potansiyeli konusunda bir analiz yapılmıstır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgar enerjisi üzerinde durularak, Balıkesir, Manisa ve Çanakkale sehirlerinde seçilen sahaların fizibilite çalısmaları yapılmıstır. Fizibilite hesaplamaları bu alanda yaygın olarak kullanılan RETScreen programı tarafından yapılmıstır. Yapılan fizibilite çalısmaları sonucunda Balıkesir, Manisa ve Çanakkale bölgeleri için kurulabilecek rüzgar elektrik santraline en uygun alanın, 76.573 MWh yıllık enerji üretimi ile Çanakkale'deki saha oldugu sonucuna varılmıstır. Anahtar kelimeler: Yenilenebilir enerji kaynakları, Rüzgar enerjisi, Rüzgar türbini, Rüzgar santrali, RETScreen programı.

Since conventional energy sources that used in industry is depletable, many countries has focused their attention on renewable energy sources. Turkey which is one of the rapidly developed country have difficulty in energy demand due to rapid increasing population and industrialization. To maintain energy demand, the renewable energy sources must be used efficiently. In this study, the using and the potential of renewable energy sources in Turkey was analysed. Especially wind energy was focused on which is one of the renewable energy sources. The choosen zones of Balıkesir, Manisa and Çanakkale were used for infra-structure of this study. For some infra-structure calculations was performed by using Retscreen software programme. At the end of this study, with 76.573 MWh production annually, the zone of Çanakkale is the most convenient in other cities to plant a wind energy system for electricity production. Key Words: Renewable energy sources, Wind energy, Wind turbine, wind plant, RETScreen software.
The importance of renewable energy sources the point of Turkey and application of one wind energy
Keywords: Enerji