LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİLERDE GENEL ANESTEZİYE EKLENEN TORAKAL EPİDURAL ANALJEZİNİN SİTOKİN YANITA ETKİLERİ - ÖZCAN, SİBEL (Fırat Üniveristesi, 2011)
Laparoskopik kolesistektomide postoperatif ağrı az fakat, karşılaşılan en sık problemdir. Anestezi, cerrahi girişim ve ağrı vücut için stres yaratıcı olup, nöro-immüno-endokrin sistemlerden değişik yanıtların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Oluşan bu yanıtta kullanılan anestezik maddelerin farmakolojik etkisi, anestezinin şekli, süresi ve derinliği gibi faktörler de etkili olmaktadır.Çalışmamızda laparoskopik kolesistektomilerde genel anestezi ve torakal epidural analjezi kombinasyonunun sitokin yanıt üzerine olan etkilerini araştırdık.Elektif laparoskopik kolesistektomi operasyonu yapılan ASA I, II ve III risk grubundan 60 yetişkin hasta dört gruba ayrıldı ve indüksiyon öncesi T9-10 seviyesinden epidural kateter yerleştirildi. Cerrahi insizyondan önce epidural kateterden grup B'de bupivakain ve fentanil, grup L'de levobupivakain ve fentanil, grup F'de salin ve fentanil ve grup S'de salin infüzyonu başlatıldı.Grupların demografik özellikleri, intraoperatif ve postoperatif kalp atım hızı, ortalama arteryal basınç ve periferik oksijen satürasyonu değerleri arasında fark yoktu. Grup L'nin postoperatif diğer gruplardan daha düşük vizüel analog skalaya (VAS) sahip olduğu tespit edildi. Grup B'nin de düşük VAS'a sahip olduğu ancak Grup L'ye göre yüksek olduğu belirlendi. Grup F'de ise VAS'ın postoperatif 30. dakika, 1. saat ve 2. saatlerde grup S'ye göre düşük olduğu diğer zaman aralıklarında benzer olduğu tespit edildi.Hastalardaki IL-6, IL-8 ve IL-10 seviyeleri 2. saatte artmaya başladı ve 24. saatte bazal seviyesine geri döndü. Epidural salin uygulanan gruptaki interlökin düzeyleri diğer gruplara oranla daha yüksek tespit edildi.Sonuç olarak çalışmamızda genel anestezi ile birlikte uygulanan torakal epidural analjezi, stres yanıtı baskılayarak intraoperatif ve postoperatif ilk 24 saatte daha iyi hemodinamik stabilizasyon ve ağrı kontrolü sağladı. Ancak bu etkinin lokal anestezik ve opiyoid kombinasyonu ile daha belirgin olduğunu saptadık.

Postoperative pain is the most common problem but is not often in laparoscopic cholecystectomy. Anaesthesia, surgery performing and pain are stressful and cause different reactions in neuro-immuno-endocrine systems. Many factors such as pharmacological effect of used drugs and kind and deep of anaesthesia can affect to these reactions. In this study, we looked into the effect of combination of general anaesthesia and thoracal epidural anaesthesia on cytokine reaction in laparoscopic cholecystectomy.Sixty adult patients with elective laparoscopic cholecystectomy were divided to 4 groups and epidural catheters were implanted at the T9-10 levels before induction. Bupivacaine and fentanyl to the group B, levobupivacaine and fentanyl to the group L, saline and fentanyl to the group F and saline to the group S were infused via epidural catheter before surgical incision.There were no differences among the demographic features and heart rate, mean arterial pressure and peripheral oxygen saturation values of groups. Group L had lower visual analogue scale (VAS) value than the postoperative other groups. Group B had lower VAS value as well, but this value was higher than the Group L. As for group F, VAS values were lower at 30min, 1 and 2 hours compared to Group S. IL-6, IL-8 and IL-10 levels started to increase at 2 hour and returned basal level at 24 hour. Interleukin levels were increased in epidural saline administered group compared to the other groups.In conclusion, the performing of general anaesthesia together with the thoracal epidural anaesthesia provided pain control and hemodinamic stabilisation more efficiently at the first 24 hours in intraoperative and postoperative period by suppressing stress reaction. However we determined that this effect was more obvious with the local anaesthetic and opiod combination.
The effect of combination of general anaesthesia and thoracal epidural analgesia on cytokine response in laparoscopic cholecystectomy
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon