ORGANİZASYONLARDA DEĞİŞİM VE DEĞİŞİME KARŞI DİRENCİN ÖRGÜTSEL ADALET VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK BOYUTLARI İLE İNCELENMESİ: FIRAT ÜNİVERSİTESİ İDARİ ÇALIŞANLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ORGANİZASYONLARDA DEĞİŞİM VE DEĞİŞİME KARŞI DİRENCİN ÖRGÜTSEL ADALET VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK BOYUTLARI İLE İNCELENMESİ: FIRAT ÜNİVERSİTESİ İDARİ ÇALIŞANLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - YILMAZ, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada örgütsel adalet ve örgütsel bağlılığın değişime direnç üzerindeki ilişkileri açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışma beş temel bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, değişim ve değişim yönetiminin kavramsal çerçevesi ortaya konulmuştur. Değişimin tanımı, çeşitleri, nedenleri, değişim yönetiminin tanımı ve amaçları kısaca değinilerek belirtilmiştir. Ayrıca çalışmamızda, temel konularımızdan biri olan değişim yönetimi ve değişim yönetiminin önemi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde; değişime direnç kavramı ele alınmıştır. Değişime direnç tanımı, değişime direncin nedenleri ve sonuçları ve değişime direnci yönetmeye yer verilmiştir. Üçüncü bölümde; örgütsel adalet ve örgütsel bağlılığın tanımı ve çeşitleri belirtilmiştir. Ayrıca değişime direnç ve örgütsel adalet ilişkisi ve değişime direnç ile örgütsel bağlılık ilişkisi açıklanmıştır. Dördüncü bölümde; araştırmamızın yöntemi sunulmuştur. Araştırmanın önemi ve amacı, problemi, sınırlılıkları, metodolojisi ve hipotezler belirtilmiştir. Son bölümde ise; araştırma bulgularının değerlendirilmesi, sonuçlar ve öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Değişim, Değişim Yönetimi, Değişime Direnç, Değişime Direnmeyi Yönetmek, Örgütsel Adalet, Örgütsel Bağlılık, Değişime Bağlılık

In this study; the relation of organizational justice and organizational commitment on resisting to the change has been tried to determine. The study consist of five main parts. In the first part, change and the conceptual framework of change management have been presented. By touching briefly on the description of change, the varieties of change, the reasons of change, the descriptions of change management and the aims of change management have been declared. Furthermore, change management, one of our main subjects, and the importance of change management have been demonstrated. In the second part, the concept of resistance to the change has been handled. The description of resistance to the change, the reasons and results of resistance to the change have been placed. In the third part, the definitions and varieties of organizational change and organizational commitment have been presented. Furthermore, the relations of organizational justice on resistance to the change and the relations of organizational commitment on resistance to the change have been demonstrated. In the fourth part; the methodology of our research has been presented. The importance and aim of research, the problem of research, the borders of research, the hypothesis of research have been declared. In the last part the elimination of the research's findings, the results and offers related with study have been presented. Key Words: Change, Change Management, Resistance to the change, Manage To Resistance To The Change, Organizational Justice, Organizational Commitment, Commitment To The Change
Examination of the change and the resistance to change in the organizations with regard to the organizational justice and the organizational commitment; A study on the administrative employees of FIrat University
Keywords: İşletme