Frame relay hattı üzerinden iki farklı yöntemle yapılan video konferans uygulamalarının karşılaştırılması - Das, Resul; Varol, Asaf (My University, 2005)
Video konferans, iki ya da daha fazla farklı noktada bulunan insanların bir araya gelmeden çeşitli cihazları kullanarak sesli ye görüntülü olarak gerçek zamanlı haberleşme yöntemidir. Video konferans uygulamaları gerçek zamanlı olarak toplantı, eğitim, konferans yapabilme imkanları sunmaktadır. Bu çalışmada, uzaktan eğitim amaçlı iki farklı yöntemle video konferans uygulaması yapılmıştır. Birinci uygulama, üniversitelerin Internet bağlantısı (ULAKBİM, Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi) üzerinden bant genişliği tahsisi yapılarak Fırat Üniversitesi ile Akdeniz Üniversitesi arasında yapılmıştır. İkinci uygulamada, harici bant genişliği ayrılarak Fırat Üniversitesi ile Anadolu Üniversitesi arasında noktadan noktaya (Point to Point) video konferans uygulaması gerçekleştirilmiştir. Uygulamalarda yapılan yönlendirici konfigürasyon ve parametre ayarlamaları iki farklı yöntem için karşılaştırılmıştır. Yapılan uygulamalann omurga bağlantı şemalan çizilmiş ve eşit bant genişliklerine göre elde edilen sonuçlar doğrultusunda iki uygulama arasında kıyaslama yapılarak öneriler sunulmuştur.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Bilgisayar Bilimleri; Bilgi Sistemleri