Van Kedisi Eritrositi’nden 6-Fosfoglukonat Dehidrogenaz Enzimi (E.C. 1.1.1.44)’nin Saflaştırılması, Karakterizasyonu ve Kinetik Özellikleri - Kılıç, Serpil; Karatas, Fikret (My University, 2017)
Bu çalışmada, 6-fosfoglukonat dehidrogenaz enzimi (6PGD; E.C.1.1.1.44) Van Kedisi eritrositinden afinite kromatografisi ile saflaştırıldı. Netilmicin sülfat, Ampicillin ve Amoxicillin'nin inhibitor etkisi incelendi. Enzim aktivitesi Beutler metoduna göre spektrofotometre ile 340 nm'de ölçüldü. Sonra enzimin optimum pH ve optimum sıcaklığı sırasıyla 8.0 ve 50 oC olarak tespit edildi. Enzimin saflığı sodyumdodesilsülfat- poliakrilamit jel elektroforezi (SDS-PAGE) ile kontrol edildi. 6PGD eritrositi için saflaştırma oranı 1787 olarak bulundu. NADP+ ve 6PGA substratları için KM ve Vmax değerleri hesaplandı. Netilmicin sülfat, Ampicillin ve Amoxicillin'nin inhibitor etkileri incelendi, Ki değerleri ve inhibisyon tipleri Lineweaver-Burk grafiğinden tespit edildi
Keywords: Genetik ve Kalıtım; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji