FARKLI BİTİŞ ÇİZGİSİ TASARIMLARINDA ÜRETİLEN 3D BASKILI DAİMİ RESTORASYONLARIN MARJİNAL, İÇ UYUM VE OKLÜZAL AŞINMA KAYBININ ÜÇ BOYUTLU DEĞERLENDİRİLMESİ - YALÇIN, ELİF (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmanın amacı, farklı bitiş çizgisi tasarımlarına (chamfer ve shoulder) sahip 3D baskı daimi reçine kronların marjinal uyum, internal uyum ve oklüzal aşınma kayıplarını üç boyutlu dijital yöntemlerle değerlendirmektir. Çalışmada, dört farklı üreticiye ait reçineler kullanılarak toplam 80 kron üretilmiş, her biri chamfer ve shoulder alt gruplarına ayrılmıştır. Tasarımlar Exocad yazılımında oluşturulmuş, markalara özgü 3D yazıcılarla basılmış ve üretici talimatlarına uygun şekilde post-proses edilmiştir. Marjinal uyum için güdük ve kron üzerinde marjinal hat eğrileri oluşturulmuş, Geomagic Control X yazılımında "Compare ? Curve Deviation" komutuyla analiz edilmiştir. Marjin hattı boyunca her 10 µm'de bir nokta örneklenmiş; RMS, minimum, maksimum ve ortalama değerler hesaplanmıştır. Klinik kabul sınırı ?120 µm olarak kabul edilmiştir. Internal uyum ölçümlerinde, triple-scan hizalaması sonrasında "2D Dimension" ile X ve Y düzlemlerinde kesitler alınmış; mesial, distal, bukkal, lingual ve oklüzal bölgelerde kron–dayanak boşluğu kaydedilmiştir. Oklüzal aşınma için numuneler 240.000 çiğneme döngüsüne tabi tutulmuş ve hacim kaybı aynı yazılım üzerinden hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular, Formlabs ve Saremco gruplarının hem marjinal hem de internal uyum açısından belirlenen klinik kabul sınırları içerisinde yer aldığını göstermiştir. NextDent ve Bego gruplarının marjinal uyum değerleri klinik üst sınıra yakın olmakla birlikte kabul edilebilir düzeyde bulunmuştur. Ancak internal uyum değerlendirmelerinde, özellikle aksiyal ve oklüzal bölgelerde sınır aşımlarına rastlanmıştır. Aşınma analizleri, Saremco grubunun seramik kronlara benzer şekilde düşük volumetrik kayıp sergilediğini, Formlabs grubunun ise klinik açıdan tolere edilebilir düzeyde kaldığını ortaya koymuştur. Buna karşın, Bego ve NextDent gruplarında aşınma değerlerinin klinik kabul edilebilir üst sınıra yaklaştığı belirlenmiştir. 3D baskı daimi restorasyonların performansı kullanılan reçine materyali ve bitiş çizgisi tasarımına göre değişmektedir. Saremco ve Formlabs grupları klinik başarı açısından daha avantajlı bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: 3D baskı, daimi reçine, marjinal uyum, internal uyum, oklüzal aşınma, triple-scan, geomagic control x
Three-dimensional evaluation of marginal, internal adaptation and occlusal wear loss of 3d-printed permanent restorations produced with different finish line designs
Keywords: Diş Hekimliği