FIRAT ÜNİVERSİTESİ'NDE ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN BALIK TÜKETİM TERCİHLERİNİN BELİRLENMESİ - ÖNDAŞ, AYFER (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırma, Fırat Üniversitesi'nde öğrenim gören farklı bilim alanındaki öğrencilerin su ürünleri tüketim alışkanlıklarının ve tercihlerinin ortaya konulması amacıyla, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 950 (%52,9 erkek, %47,1 kız) üniversite öğrencisi ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak anket uygulanmıştır. Araştırmada verilerinin analizinde SPSS 22 istatistik paket programında yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin, %25,3'ü sosyal bilimler, %25,8'i fen ve mühendislik, %24,2'si sağlık ve %27,4'ü eğitim alanında öğrenim gören öğrencilerden oluşmuştur. Ankete katılan öğrencilerin et türü tercihleri sırasıyla; %35,6 tavuk etini, %33,9 kırmızı eti, %23,5 hem kırmızı hem de beyaz eti, %7,1 ile balık eti olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların balığı tercih etme nedeni %28'i besleyici ve sağlıklı beslenmede önemli ve %16,1'inin ise aileden gelme alışkanlıktan dolayı olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların, %40,7'si ayda bir, %19,9'u haftada bir-iki kez, %14,6 'sı yılda bir ya da üç kez balık eti tükettikleri saptanmıştır. Katılımcıların %34,4'ü tatlı su balıklarını, %28'i deniz balıklarını tercih ettiği saptanmıştır. Balık tüketenlerin öncelikle tatlı su balıklarından %56,9 ile alabalık, deniz balıklarından ise %33,3 ile hamsi olduğu, tüketim şekli olarak en fazla kızartmayı (%34,8) tercih ettikleri tespit edilmiştir. Öğrencilerin %26,8'i konserve balık ürünlerini ve %34'ü işlenmiş balık ürünlerini hiç tercih etmedikleri belirlenmiştir. Katılımcılar balık satın alırken, taze olmasına (%68,9), taze olup olmadığını ise solungaçlarına (%33,4) bakarak karar verdikleri tespit edilmiştir. Öğrenim gruplarına göre, sosyal bilimler alanında eğitim alan öğrencilerin %42,5'i, fen ve mühendislik alanında eğitim alan öğrencilerin %34,3'ü, sağlık alanında eğitim alan öğrencilerin %44,8'i ve eğitim alanında öğrenim gören öğrencilerin %41,7'sinin balığı ayda bir kez tükettikleri saptanmıştır.

The aims of this study is to determine the fish consumption habits and preferences of the students studying in different scientific fields at Firat University. This study was collected by face-to-face interview technique as a questionnaire on 950 university students (52.9% men, 47.1% women) in 2017-2018 academic year. The analysis of the obtained data was made through SPSS for Windows 22 software. According to the results of the research, 25.3% of the students were consisted of social sciences, 25.8% of the students in science and engineering, 24.2% of the students in health and 27.4% of the students in education. Students' meat types preferences were 36% chicken meat, 34% red meat, 24% both red meat and white meat, 7% fish. The reason for preferring the fish was 28% of the participants stated that fish meat is important in the nutritious and healthy diet and 16.1% preferred it because of the habit of family. 40.7% of the respondents reported that they consume fish once a month, 19.9% once and twice a week. The ratio of those consuming one or three times a year is 14.6%. It was determined that 34.4% of the participants preferred freshwater fish and 28% preferred sea fish. Fish-lovers prefer primarily fresh water fish, trout with 56.9% and anchovy with 33.3%. It was determined that they preferred the most fish fried (34.8%) as consumption. It was determined that 26.8% of the students preferred canned fish products and 34% of them did not prefer processed fish products. It was determined that the participants paid attention to the freshness (68.9%) when buying fish. It was found that they decided whether they were fresh or not by looking at their gills (33.4%). According to the education groups, 42.5% of the students in social sciences, 34.3% of the students in science and engineering, 44.8% of the students in health field and 41.7% of the students in education were found to consume fish once a month.
Determination of fish consumption preferences of students in Firat University
Keywords: Su Ürünleri