Orijinal Araştırma Diyabetik Rat Testis Dokusundaki Apoptotik Değişiklikler Üzerine Oleuropeinin Etkisi - Yalçın, Tuba; Kuloğlu, Tuncay; Türk, Gaffari; Ozan, İ Enver (İnönü Üniversitesi, 2018)
Diyabet hastanın yaşam kalitesini azaltarak hayat boyu süren, hastalık yapma ve ölüm oranı yüksek kronik metabolik bir hastalıktır. Bu çalışmada, oksidatif stresin önemli bir rol oynadığını ve streptozotosin STZ ile oluşturulan diyabetik sıçan modelinde Diabetes Mellitus'un DM sıçan testis dokusunda meydana getirdiği apoptotik değişiklikler üzerinde Oleuropein'nin OLE etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, 28 adet Wistar albino cinsi erkek sıçanlar randomize olarak her grupta 7 hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrılarak 6 hafta süren bir deney yapıldı. Kontrol grubundaki sıçanlara herhangi bir uygulama yapılmadı. Diğer 2 DM ve DM + OLE gruba 50 mg/kg olacak şekilde tek doz STZ 0,1 M sodyum sitrat tamponunda çözdürülerek intraperitoneal uygulaması ile oluşturuldu. DM + OLE diyabet oluştuktan sonra ve OLE gruplarına OLE 10ml/kg/gün 6 hafta süreyle oral yolla verildi. Deney sonunda sıçanlar dekapite edilerek testis dokuları çıkarıldı. Testis dokularına Hematoksilen&Eozin, Periyodik Asit Schiff PAS ve TdT-mediated nick and labeling TUNEL boyamaları yapıldı. Testis dokusu örneklerinin bir bölümü ise spermatolojik incelemeler için kullanıldı. Histolojik incelemelerde, DM grubunda tübüllerde atrofi, dejenerasyon peritübüler konjesyon ve bazal membranda kalınlaşama mevcuttu. DM + OLE grubunda ise kontrol grubuna yakın histolojik bulgular gözlendi. TUNEL boyamada, diyabetik grupta apoptotik hücre artışı vardı. Diyabetik grup ile kıyaslandığında DM + OLE grubunda apoptotik hücre artışında anlamlı bir azalma belirlendi. Sadece OLE ugulanan gruba ait sıçan testis dokusunda, interstisyel doku ve seminifer tübüllerde dejenerasyon izlendi. DM’nin oluşturduğu testiküler hasara karşı OLE'nin direkt veya dolaylı antioksidan etkisiyle bu hasarı önlemede etkili olabileceği düşünülmektedir

Diabetics is a chronic metabolic condition that proceeds for a lifetime and has a high incidence and mortality rate. In this study, it was aimed to investigate the effects of oleuropein OLE on the apoptotic changes in the testicular tissue caused by Diabetes Mellitus DM in diabetic rat model formed with streptozotocin, in which oxidative stress plays a significant role. In this study, 28 Wistar albino type male rats were randomly divided into 4 groups with each group including 7 rats and the experiment was conducted for 6 months. No implementation was conducted on the control group rats. The other 2 groups DM and DM + OLE were formed by the intraperitoneal implementation, which was implemented by thawing a single dose STZ 0.1 M in sodium citrate buffer in a way that the implementation would be 50mg/kg. OLE administration 10 ml/kg/day was administered orally for DM + OLE after the occurrence of diabetics and OLE groups. As a result of the experiment, the rats were decapitated and the testicular tissues were removed. The testicular tissues were dyed with Hematoxylin&Eosin Periodic Acid Schiff PAS and TdT-mediated nick and labeling TUNEL . Some of the testicular tissue samples were used for spermatological examinations. In the histological examination, it was determined that the DM group had tubular atrophy, degenerated peritubular congestion and thickening in basal membrane. In the DM + OLE group, histological findings close to those of the control group were observed. In the TUNEL dying, an apoptotic cell increase was observed in the diabetic group. Compared to the diabetic group, it was determined that there was a significant decrease in the apoptotic cell increase in the DM + OLE group. In the testicular tissues of the group with sole OLE implementation, interstitial tissue, and degeneration in the seminiferous tubules were observed. It was concluded that against the testicular damage caused by DM, the direct or indirect antioxidant effect of OLE could be effective in preventing that damage
The Effect of Oleuropein on the Apoptotic Changes in the Testicular Tissues of Diabetics Rats