FARELERDE ÇİFTLEŞME SONRASI UYGULANAN ANTİ-IL?10 VE ANTİ-TGFSS'NIN GEBE KALMA ORANLARI ÜZERİNE ETKİLERİ - RIŞVANLI, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu tezde; dişilerde gebelik üzerine önemli etkileri olan IL?10 ve TGFß'ya karşı geliştirilen nötralizan antikorların, farelerde çiftleşme sonrası uygulanmasının gebelik oranları, IL (Interleukin )?2, IL?4, IL?6, IL?10, IL?17, IFN? (Interferon Gamma), TNF? (Tumor Necrosis Factor Alfa) ve TGFß (Transforming Growth Factor Beta)'nın kan serumu ve uterus sıvısındaki konsantrasyonları üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. BALB/C ırkı 21 adet dişi farenin kullanıldığı çalışmada, hayvanlar çiftleştirilerek rastgele üç gruba ayrıldı. Birinci gruptaki hayvanlar kontrol grubu olarak seçildi. İkinci grup hayvanlara çiftleşme sonrası 0,5 mg anti-IL?10; 3. gruptaki hayvanlara da 0,5 mg anti-TGFß intraperitonal olarak enjekte edildi. Tüm gruplardaki hayvanlar çiftleşme sonrası 13. günde dekapite edilerek kanları alındı. Hayvanların uterusları çıkarılarak gebe olup olmadıkları saptandı. Ayrıca, hayvanların uterus yıkama (irrigasyon) sıvıları elde edildi. Uterus sıvılarındaki ve kan serumlarındaki sitokin konsantrasyonları, multiplex immünoassay tekniği kullanılarak belirlendi. Sonuç olarak, gebe kalma oranları açısından gruplar arasında fark bulunmadı. Gebe hayvanların uterus sıvısı sitokin konsantrasyonları karşılaştırıldığında ise anti-IL-10 antikoru enjekte edilen 2. grupta TGFß konsantrasyonunun (P<0,01) diğer gruplara nazaran daha yüksek olduğu tespit edildi. Ancak, gebe hayvanlarda, diğer sitokinlerin hem uterus sıvısı hem de kan serum konsantrasyonları açısından fark bulunmadı. Buna bağlı olarak, çalışmamızda farelerde çiftleşme sonrası anti-IL?10 ve anti-TGFß antikorları uygulanmasının gebelik oranlarına etki etmediği sonucuna varıldı.

In this thesis, we were aimed to determine the effects on pregnancy rate and blood serum and uterine fluid concentrations of IL?2, IL?4, IL?6, IL?10, IL?17, IFN?, TNF? and TGFß which have significant effects on pregnancy in females of neutralizing antibodies developed against for IL-10 and TGFß after mating in mice. BALB/C breed study of 21 female mice used in the mating of animals was divided randomly into three groups. The first group was chosen as control group animals. The second group of animals, 0.5 mg of anti-IL-10; a third group animal in the 0.5 mg group of anti-TGFß after mating was injected intraperitoneally. All groups of animals were decapitated and their blood was collected 13th days after mating. Removed from uteri of animals and determine whether they were pregnant. In addition, the animals uterine flushing (irrigation) fluids were obtained. Uterine fluids and blood serum cytokine concentrations were determined using a multiplex immunoassay technique. As a result, pregnancy rates did not differ between the groups. In comparison of cytokine concentrations in uterine fluid of pregnant animals, anti-IL-10 antibody injected TGFß concentration in second group (P<0.01) were found to be higher than other groups. However, other cytokines in pregnant animals found no difference in uterine fluid and blood serum concentrations. Accordingly, it was concluded that the present study in mice after mating anti-IL-10 and anti-TGFß antibodies did not affect pregnancy rates.
Effects of anti-IL?10 and anti-TGF-ß administration postmating on conception rate in mice.
Keywords: Allerji ve İmmünoloji