Superpave Yöntemine Göre Tasarım Agrega Gradasyonu Seçimi - Geçkil, Tacettin; Alataş, Taner (My University, 2018)
Bu çalışmada, bitümlü sıcak karışımların tasarımı için geliştirilmiş olanSuperpave tasarım yöntemine göre, uygulama bölgesi olarak seçilen Elazığ içintasarım agrega gradasyonu seçimi yapılarak uygunluğu değerlendirilmiştir. Buamaçla, TÜPRAŞ rafinerisinden temin edilen B 70/100 penetrasyon dereceli asfaltseçilerek bağlayıcının fiziksel özellikleri ile karıştırma ve sıkıştırma sıcaklıklarıtespit edilmiştir. Ayrıca, çalışmada kullanılan kalker agregasından, nominalmaksimum tane boyutu 12,5mm olan agrega gradasyonu seçilmiştir. Seçilenagreganın mutabakat ve kaynak özellikleri tespit edilerek uygunluğubelirlenmiştir. Sıcak karışım hazırlamak amacıyla başlangıçta üç deneme agregakarışım gradasyonu seçilmiştir. Bu deneme agrega karışımları ve asfalt bağlayıcıkullanılarak Superpave yoğurmalı sıkıştırıcı ile bitümlü sıcak karışım numunelerihazırlanmıştır. Hazırlanan numunelerin fiziksel ve hacimsel özellikleri tespitedilerek Superpave şartname kriterleri ile karşılaştırılmıştır. Yapılandeğerlendirme sonucunda kriterleri sağlayan en uygun agrega karışımı tasarımagrega gradasyonu olarak seçilmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi