KIRKAĞAÇ VE ÇEVRESİNDE YAYGIN HALK İNANIŞLARI - KAYA, HANİFE (Fırat Üniveristesi, 2025)
"Kırkağaç ve Çevresinde Yaygın Halk İnanışları" isimli çalışmamız dört başlıktan oluşmaktadır. Çalışmamızın giriş başlığında Kırkağaç ilçesinin coğrafi konumu, tarihi, sosyal ve ekonomik yapısı, adının kaynağı ve eğitim durumu hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci başlıkta ilçe genelindeki geçiş dönemleriyle ilgili halk inanışları, doğum, evlenme, sünnet, ölüm şeklinde gruplandırılarak anlatılmış ve bu inanışların Dinler Tarihi açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Üçüncü başlıkta ilçe genelindeki tabiat ile ilgili inanışlar yağmur duası, ağaç-orman, hayvanlar, su, ateş, ziyaret yerleri şekline gruplandırılmış ve Dinler Tarihi açısından değerlendirilmiştir. Halk Hekimliği ve Ocaklar İle İlgili İnanışların Değerlendirilmesi isimli dördüncü başlıkta ise tespit edilen halk hekimliği ile ilgili altı sağaltım ocağı çerçevesinde gelişen inanışlar anlatılmış ve bunların Dinler Tarihi açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmamız verileri nitel araştırma yöntemlerinden literatür taraması ve saha çalışması kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler deskriptif ve fenomenolojik metot kullanılarak yazıya geçirilmiştir.

Our study titled "Common Folk Beliefs in Kırkağaç and Its Surroundings" consists of four headings. In the introduction title of our study, information about the geographical location, history, social and economic structure, source of its name and educational status of Kırkağaç district is given. In the second title, folk beliefs about transition periods throughout the district are grouped as birth, marriage, circumcision and death, and these beliefs are evaluated in terms of the History of Religions. In the third title, beliefs about nature throughout the district were grouped as rain prayer, trees-forest, animals, water, fire, places to visit and were evaluated in terms of the History of Religions. In the fourth title, "Evaluation of Beliefs Related to Folk Medicine and Hearths", the beliefs developed within the framework of six treatment centers related to folk medicine are explained and they are evaluated in terms of the History of Religions. The data of our study were obtained by using literature review and field study, which are qualitative research methods. The obtained data were written down using descriptive and phenomenological methods.
Common folk beliefs in Kırkağaç and its surroundings
Keywords: Din