DOĞA SPORLARI İLE İLGİLENEN BİREYLERİN EKOREKREASYONEL TUTUMU - VAİZOĞLU, ZEKİ (Fırat Üniveristesi, 2021)
Doğada yapılan sporların doğal kaynaklara zarar vermeden bir sorumluluk içinde gerçekleştirilmesi gerektiği önem arz etmektedir. Bu düşüncelerden yola çıkarak araştırmamızda; doğa sporcularının ekorekeasyona yönelik tutumlarının ölçülmesi amaçlanmıştır. Araştırmada TRB1 bölgesinde bulunan bisiklet, dağcılık, yamaç paraşütü ve oryantring spor kulüplerine ve derneklerine bağlı sporculardan oluşan toplam 742 doğa sporcusundan 243 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Veri toplama aracı olarak tarafımızca hazırlanan 'Kişisel Bilgi Formu' ve Durhan tarafından geliştirilen, 'Ekorekreasyona Yönelik Tutum Ölçeği' kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 23 paket programından yararlanılmıştır. Araştırma bulgularında alt boyut değişkenine göre anlamlı farklılıklara bakıldığında; cinsiyet değişkenine göre antipatik tutum, eğitim düzeyi değişkenine göre davranışsal tutum, medeni durum değişkenine göre davranış ve antipati, spor branşı değişkenine göre bireysel ve toplumsal, spor yapma yılı değişkenine göre davranış ve doğayla iletişim, doğa sporuna ayrılan süre açısından toplumsal ve davranış, ailesinde kendisinden başka doğa sporu ile ilgilenen bireylerin davranışsal, bireysel, antipati, çevresel duyarlılık ve ekorekeasyona yönelik tutumlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu gözlenmiştir. Sonuç olarak doğa sporcularının ekorekreasyona yönelik tutumlarının yüksek olduğu, aile içerisinde doğaya olan ilgi diğer aile bireylerini de etkilediği ve doğa içinde geçirilen zaman artıkça, sporcuların davranış, doğayla iletişim ve çevresel duyarlılıklarının artığı görülmekte olup buna karşılık antipati alt boyutunda alınan puan ortalamalarının göz ardı edilememesi gerektiği görülmektedir.

Ecorecreation Attitutes of Individual Interested In Outdoor Sports It has been important that sports done in nature should be carried out responsibly without damaging natural resources. Based on these thoughts, in this study; It has beeen aimed to measure the attitudes of outdoor athletes towards eco-recreation In this study: 243 athletes from a total of 742 nature athletes, affiliating with cycling, mountaineering, paragliding and orienteering sports clubs and associations in the TRB1 region has been voluntarily participated.. The 'Personal Information Form' prepared by us and the 'Attitude Scale towards Ecocreation' developed by Durhan have been used as data collection tools. SPSS 23 package program has been used for data analysis. Considering the significant differences in the research findings according to the sub-dimension variable; antipathic attitude according to gender variable, behavioral attitude according to education level variable, behavior and antipathy according to marital status variable, individual and social according to sports branch variable, behavior and communication with nature according to year of playing sports, social and behavior in terms of time allocated to outdoor sports, have been observed that there are statistically significant differences in the behavioral, individual, antipathy, environmental sensitivity and attitudes of individuals who have been interested in nature sports other than themselves in their family. In conclusion, it has been observed that the attitudes of nature athletes towards echo-recreation have been high, the interest in nature in the family affects other family member and the communication with nature and environmental sensitivities have increased, on the other hand, the average score obtained in the antipathy sub-dimension should not be ignored.
Ecorecreation attitutes of individual interested in outdoor sports
Keywords: Spor