MERMER TOZU VE CAM ELYAF KATKILI ÇİMENTO HARÇLARININ AŞINMA, YÜKSEK SICAKLIK VE DONMA-ÇÖZÜLME DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ - GÖKÇER, BİHTER (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada ağırlıkça 0.25, 0.50, 0.75 ve 1 kg/m3 oranlarında cam elyaf ile filler malzeme yerine hacimce %10, %20, %30, %40 ve %50 oranlarında mermer tozu ilave edilerek harç numuneler hazırlanmıştır. Elde edilen numunelerin, aşınma, yüksek sıcaklık ve donma-çözülme deneyleri öncesi ve sonrası fiziksel ve mekanik özellikleri belirlenmiştir. Bu amaçla, hazırlanan numuneler üzerinde porozite, kılcal su emme, ultrases geçiş hızı, basınç dayanımı ve eğilmede çekme dayanımı deneyleri yapılmıştır. Deneylere tabi tutulan numunelerin mikro yapıları SEM analizi ile incelenmiştir. Yüksek sıcaklık deneyi sonrası numunelerin, porozite ve kapilarite değerlerinde artış, ultrases geçiş hızı, eğilmede çekme dayanımı ve basınç dayanımı değerlerinde ise azalma olduğu tespit edilmiştir. Donma-çözülme deneyi sonrası numunelerin, porozite ve kapilarite değerlerinde artış, ultrases geçiş hızı, eğilmede çekme dayanımı ve basınç dayanımı değerlerinde ise azalma meydana gelmiştir. Harç numunelerinin aşınma dayanımlarında, cam elyafın artışına bağlı olarak azalma olduğu, mermer tozunun artmasıyla ise aşınmaya karşı dayanımın arttığı belirlenmiştir. Yapılan deneyler sonucunda, mermer tozunun artışı ile lif takviyeli harç numunelerinin ultrases geçiş hızı, basınç ve eğilmede çekme dayanımı değerlerinde artış, porozite ve kılcal su emme değerlerinde ise azalmalar olduğu saptanmıştır. Cam lifin artışı ile numunelerin porozite, kılcal su emme ve eğilmede çekme dayanımı değerlerinde artma, ultrases geçiş hızı ve basınç dayanımı değerlerinde ise azalma olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Harç, Cam Lif, Mermer Tozu, Aşınma Dayanımı, Yüksek Sıcaklık, Donma-Çözülme, SEM Analizi

In this study, marble powder by substituting with filler material at levels of 10%, 20%, 30%, 40% and 50% by volume was added to mortar samples which reinforced with 0.25, 0.5, 0.75 and 1kg/m3 ratio of glass fiber. The materials' mechanical and physical properties was specified before and after abrasion, high temprature, freeze-thaw experiments. For this purpose; experiment of porosity, sorptivity, ultrasonic pulse velosity, tensile strenght, tensile bending strenght were done on the materials. Micro structures of materials which were tested was found by SEM analysis. After high-temperature experiments, porosity and sorptivity values of material increased, tensile bending values, ultrasonic pulse velocity and tensile strenght values of material decreased. After freeze-thaw experiments, porosity and sorptivity values of material increased, tensile bending values, ultrasonic pulse velocity and tensile strenght values of material decreased. Abrasion resistances of mortar materials, increasing of glass fiber decreased, increasing of marble dust increased. After experiments results, we determined that when marble powder increased; ultrasonic pulse velocity, tensile strength and tensile bending strength of fiber-reinforced mortar material increased too, porosity and sorptivity of fiber-reinforced mortar material decreased. On the other hand, porosity, tensile bending strength and sorptivity of material increased; ultrasonic pulse velocity and tensile strength decreased when glass fiber increased. Keywords: Mortar, Glass Fiber, Marble Dust, Abrasion Resistance, High Temperature, Freeze ? Thaw, SEM Analysis
Investigation of behaviors of marble powder and glass fiber reinforced cement mortars, abrasion resistance, high temperature and freeze-thaw
Keywords: İnşaat Mühendisliği