Abdullah Behçet'in Behçetü'l-Ahlak adlı eserinin İslam ahlak felsefesi açısından değerlendirilmesi - Coşkun, Esra (Fırat Üniveristesi, 2026)
İslam düşünce geleneğinde ahlak kavramı her zaman önemini ve güncelliğini koruyan önemli hususlardan biri olmuştur. Bu konuda ahlak filozofları ve düşünürler değerli eserler kaleme almıştır. Osmanlının son dönemlerinde de ahlak ile ilgili yazılmış birçok eser mevcuttur. Dolayısıyla bu tür eserlerin incelenmesi önem arz etmektedir. Abdullah Behçet'in Behçet'ül-Ahlak adlı eseri de Osmanlının son döneminde yazılmış önemli bir eserdir. Bu nedenle biz de çalışmamızda Abdullah Behçet'in hayatını, eserlerini ve onun ahlak anlayışını konu edindik. Ayrıca onun ahlak anlayışının İslam düşüncesindeki yerini bulmayı amaçladık. Çalışmada nitel araştırma yöntemi olan kaynak taraması ve içerik analizi kullanılmıştır. Abdullah Behçet'in eserinin özgün niteliklere sahip olması ile birlikte onun ahlakla ilgili görüşleri incelendiğinde İbn Sina, İmam Gazali, Kınalızade Ali Efendi, İbn Miskeveh, Nasiruddin Tusi gibi filozoflardan da etkilendiği görülmektedir. Anahtar Kelimeler: İslam Felsefesi, İslam Ahlak Felsefesi, Osmanlı Düşüncesi, Abdullah Behçet, Behçetü'l-Ahlak

In the tradition of Islamic thought, the concept of ethics has always been one of the key issues that retains its importance and relevance. Ethical philosophers and thinkers have authored significant works on this subject. There are also many works on ethics written during the late Ottoman period. Therefore, the examination of such works is of great importance. Abdullah Behçet's work titled Behçet'ül-Ahlak is also an important work written during the late Ottoman period. For this reason, in our study, we focused on Abdullah Behçet's life, his works, and his understanding of ethics. Additionally, we aimed to determine the place of his ethical understanding within Islamic thought. In this study, the qualitative research methods of literature review and content analysis were employed. While Abdullah Behçet's work possesses unique characteristics, an examination of his views on ethics reveals that he was also influenced by philosophers such as Ibn Sina, Imam al-Ghazali, Kınalızade Ali Efendi, Ibn Miskeveh, and Nasiruddin Tusi. Keywords: Islamic Philosophy, Islamic Moral Philosophy, Ottoman Intellectual, Abdullah Behçet, Behçet'ül-Ahlak
An evaluation of Abdullah Behçet's work titled Behçetü'l-Ahlak from the perspective of Islamic moral philosophy
Keywords: Din; Felsefe