XVII. Yüzyılın Ortalarında Trablusşam Şehrinin Sosyal ve İktisadî Durumu (1645 Tarihli Mufassal Tahrir Defterine Göre) - Çakar, Enver (My University, 2004)
Bu çalışmada, 1645 tarihli mufassal tahrir defterinde yer alan bilgilerin ışığında, Akdeniz'in doğu sahilinde yer alan Trablusşam şehrinin mahalleleri, nüfusu ve nüfusun etnik ve dinî yapısı ile şehrin iktisadî durumu tespit edilmeye çalışılmıştır. Söz konusu deftere göre, XVII. yüzyılın ortalarında Trablusşam'ın 26 mahallesi vardı. 12-17 bin civarında olan şehir nüfusunun çoğunluğunu Müslümanlar meydana getirmekle birlikte, Hıristiyanların da sayısı şehir nüfusuna oranla bir hayli fazlaydı. Ayrıca, şehirde az sayıda Yahudi de yerleşmişti. Trablusşam'ın ekonomisinde en önemli yeri iskele gelirleri teşkil ediyordu. Diğer taraftan, zeytin ve dut yetiştiriciliğinde önemli bir mevkie sahip olan Trablussam'ın, bunlara bağlı olarak, ipekçilik ve sabun üretiminde de hatırı sayılır bir ilerleme kaydettiği görülmektedir.
Keywords: Tahrir defterleri; trablusşam; nüfus; iktisat tarihi (osmanlı); ticaret; sosyokültürel yapı; mahalle