Normal Ve Silis Dumanı Katılarak Üretilen Betonlarda Donatı Korozyonuna Sodyum Klorür Etkisi - Kele$temur, Oğuzhan; Yıldız, Servet (My University, 2005)
Bu çalışmada, karışım suyunun %1, %2 ve %3’ü oranlarında sodyum klorür (NaCl) ilave edilerek hazırlanmış çeşitli klorür konsantrasyonlarındaki beton numuneler içerisinde yer alan çeliğin korozyonu araştırılmıştır. Ayrıca, değişik NaCl konsantrasyonlarına sahip bu betonlara, çimento hacminin %10’u oranında silis dumanı ilave edilerek betonarme çeliğinin korozyonunda meydana gelen değişim incelenmiştir. Korozyon hızı deneyleri, klorür katılmış ve katılmamış beton numuneleri arasındaki galvanik akım ölçülerek gerçekleştirilmiştir. Beton numuneler içerisindeki elektrot potansiyellerinin zamana karşı değişimi de ASTM-C–876-91’e uygun olarak 90 gün süresince her gün Cu/CuSO4 referans elektrotu ile tespit edilmiştir. Yapılan çalışma neticesinde, NaCl oranındaki artışa bağlı olarak, betonarme çeliğinin korozyon hızında artış gözlenmiştir. Ancak, beton numunelere silis dumanı ilavesiyle betonarme çeliğinin korozyon hızının azaldığı, hatta kontrol numunesinden daha düşük seviyelere indiği belirlenmiştir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Korozyon; Betonarme; Çelik; Silis dumanı; Sodyum klorür