Veteriner hekimlikte yeni bir makrolid: Tulatromisin - Baykalır, Burcu Gül (My University, 2013)
Tulatromisin lakton halkasına sahip, geniş spektrumlu, yarı sentetik, makrolid grubu yeni bir üründür. Sığırlarda deri altı ve domuzlarda kas içi 2.5 mg/kg/canlı ağırlık tek doz olarak uygulanmaktadır. Sığırlarda Pasteurella haemolytica, Pasteurella multocida, Haemophilus somnus, Actinobacillus pleuropneumonia, Mycoplasma hyopneumonia ve Mycoplasma bovis’in, domuzlarda Actinobacillus pleuropneumonia, Pasteurella multocida ve Mycoplasma hyopneumonia’nın neden olduğu solunum sistemi hastalıklarının tedavisi ve korunmasında kullanılmaktadır. Bu derlemede, güncel literatürler ışığında tulatromisinin genel ve farmakolojik özellikleri, etki spektrumu, kullanım şekli, dozu, endikasyonu, yan etkileri ve toksisitesi üzerinde durulmuştur.
Keywords: Toksikoloji; Veterinerlik; Farmakoloji ve Eczacılık