SAİT FAİK ÖYKÜSÜ / KARAKTER, EYLEM, ORTAM - ÖNDER, ÇİÇEK DEMİRTAŞ (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışma, Sait Faik Abasıyanık'ın öykü evrenini birey-toplum-mekân ekseninde çok katmanlı çözümlemeyle ele alarak modern Türk öykücülüğünde estetik yenilik, etik duruş ve toplumsal eleştirinin kurgusal düzlemde nasıl iç içe geçtiğini ortaya koymaktadır. Araştırma, yazarın öykücü kimliğini oluşturan ve onu 1950 sonrası Türk öykücülüğünün öncüsü yapan dinamikleri eleştirel bakış açısıyla ele almakla birlikte öyküleri; liderlik temsilleri, uyum / sapma biçimleri, arzu-ihtiyaç döngüsü, kaçış stratejileri ve mekânın toplumsal işlevleri üzerinden ele almayı amaçlamaktadır. Bulgular, bireysel kırılganlıkların sosyal baskı mekanizmalarına karşı estetik direnç temsilleri yarattığını; karakter, eylem ve ortam kurgusunun hem yerel hem evrensel düzeyde dönüştürücü işlev üstlendiğini göstermektedir. Freud, Lacan, Fromm, Kristeva, Weber, Durkheim, Habermas, Bourdieu, Foucault, Butler, Bachelard ve Lefebvre başta olmak üzere psikoloji ve sosyoloji alanında öne çıkan birçok kuramcının açar kavramları kullanılarak öykü karakterlerinin sosyal işlevleri ve etik konumları ortaya konmuştur. Kuramsal kaynak bağlamında disiplinler arası boyuta taşınan inceleme; liderlikten sapmaya uzanan karakter tipolojilerini, arzudan kaçışa varan eylem biçimleri ile bu eylem biçimlerinin yarattığı değişim / dönüşümü ve sosyal yaşam dinamiklerini kapsamaktadır. Sosyal paylaşımın içkin olduğu ortamlar, modernleşmenin yarattığı kırılma ve direnç noktalarını görünür kılarken aynı zamanda toplumsal çeşitliliği ve yazarın perspektifinden yansıyan estetik direnci de temsil etmektedir. Sonuç olarak Sait Faik'in öyküleri, modernleşmenin kırılgan dengelerini ve bireysel hakikat arayışını görünür kılan estetik direniş temsilleri olarak öne çıkmaktadır. Öyküler üzerinden yapılan karakter, eylem ve ortam analizi; alana hem kavramsal hem metodolojik katkı sunmaktadır. Anahtar Kelimeler: Sait Faik Abasıyanık, Türk öykücülüğü, modernist öykü, liderlik, sömürü, aykırı / ayrıksı marjinal, eylem tetikleyici, sosyal ortam.

This study offers a multilayered analysis of Sait Faik Abasıyanık's narrative universe through the axes of individual–society–space, revealing how aesthetic innovation, ethical stance, and social critique intertwine within the fictional framework of modern Turkish storytelling. Adopting a critical perspective, the research investigates the dynamics that shaped the author's literary identity and positioned him as a pioneer of post-1950 Turkish short fiction. The stories are examined through representations of leadership, modes of conformity and deviation, cycles of desire and need, strategies of escape, and the social functions of space. Findings indicate that individual fragilities generate aesthetic forms of resistance against mechanisms of social pressure, and that the construction of character, action, and setting assumes a transformative function on both local and universal levels. Drawing on key concepts from prominent theorists in psychology and sociology—including Freud, Lacan, Fromm, Kristeva, Weber, Durkheim, Habermas, Bourdieu, Foucault, Butler, Bachelard, and Lefebvre—the study elucidates the social roles and ethical positions of narrative characters. The interdisciplinary framework encompasses character typologies ranging from leadership to deviation, action patterns extending from desire to escape, and the transformative impact of these patterns on social life dynamics. Settings imbued with social interaction expose the fractures and resistance points induced by modernization, while also reflecting societal diversity and aesthetic resistance from the author's perspective. Ultimately, Sait Faik's stories emerge as aesthetic representations of resistance that render visible the fragile balances of modernization and the individual quest for truth. The analysis of character, action, and setting contributes both conceptually and methodologically to the field. Keywords: Sait Faik Abasıyanık, Turkish storytelling, modernist short story, leadership, exploitation, marginality, action catalyst, social environment.
Sait Faik's short stories: Character, action, setting
13.07.2026 tarihine kadar kullanımı yazar tarafından kısıtlanmıştır.
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı