OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE DİJİTAL OYUNLARIN BİLİŞSEL GELİŞİME KATKILARI - AÇIKKAPI, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu araştırmanın amacı, dijital oyunların okulöncesi eğitim gören çocukların bilişsel gelişimleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Nicel paradigmada kurgulanan araştırma, ön-test son-test kontrol gruplu yarı deneysel modelde yürütülmüştür. Toplam 40 okulöncesi öğrencisi üzerinde yürütülen araştırma, Elazığ ili merkezinde bulunan Şehit Ömer Sönmez İlkokulu okulöncesi kademede 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında gerçekleştirilmiştir. Gerekli izinler alındıktan sonra, randomize olarak bu okuldaki iki sınıf şubesinden biri deney (20 öğrenci) ve biri de kontrol grubu (20 öğrenci) olarak atanmıştır. Araştırmada veriler, Kişisel Bilgi Formu ve Milli Eğitim Bakanlığının 60-72 Aylık Bilişsel Gelişim Gözlem Formu ile toplanmıştır. Toplam altı hafta süren deneysel işlem öncesinde her iki grup çeşitli ölçütlere göre eşleştirilmiştir. Bundan sonra başlanan deneysel işlem sürecinde deney grubunda dersler dijital oyun desteği ve kontrol grubunda ise mevcut öğretimle yürütülmüştür. Deneysel süreçten önce ve sonra her iki gruba da uygulanan veri toplama araçları ile elde edilen veriler, betimsel istatistiki tekniklerle analiz edilmiştir. Analizlerden elde edilen bulgulara dayalı olarak ulaşılan sonuçlar şöyledir: Deney grubu ve kontrol grubu öğrencilerinin son test puan ortalamaları arasında, anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Deney grubu öğrencilerinin ön-test ve son-test puanları arasında anlamlı bir farklılık hesaplanmıştır. Benzer şekilde kontrol grubu öğrencilerinin de, ön-test ve son-test puanları arasında anlamlı bir farklılık hesaplanmıştır. Buna göre mevcut öğretim, okulöncesi eğitim gören çocukların bilişsel gelişimleri üzerinde etkili olduğu gibi, dijital oyunların da, mevcut eğitimden biraz daha fazla olarak, okulöncesi eğitim gören çocukların bilişsel gelişimlerine olumlu katkı sağladığı sonucuna varılmıştır

The aim of this study is to examine the effects of digital games on the cognitive development of preschool children. The research, which was designed in the quantitative paradigm, was conducted in a quasi-experimental model with a pre-test post-test control group. The research, which was conducted on a total of 40 preschool students, was carried out in the preschool level of Şehit Ömer Sönmez Primary School in the centre of Elazığ province in the 2023-2024 academic year. After obtaining the necessary permissions, one of the two class sections in this school was randomly assigned as the experimental group (20 students) and one as the control group (20 students). The data were collected using the Personal Information Form and the 60-72 Month Cognitive Development Observation Form of the Ministry of National Education. Before the experimental process, which lasted for a total of six weeks, both groups were matched according to various criteria. In the experimental process that started after this, the lessons were carried out with digital game support in the experimental group and with the current instruction in the control group. The data obtained with the data collection tools applied to both groups before and after the experimental process were analysed with descriptive statistical techniques. The conclusions reached based on the findings obtained from the analyses are as follows: No significant difference was found between the post-test mean scores of the experimental group and control group students. A significant difference was calculated between the pre-test and post-test scores of the experimental group students. Similarly, a significant difference was calculated between the pre-test and post-test scores of the control group students. Accordingly, it is concluded that, as the current education is effective on the cognitive development of preschool children, digital games contribute positively to the cognitive development of preschool children, slightly more than the current education.
Contributions of digital games to cognitive development in preschool education
Keywords: Eğitim ve Öğretim