ELAZIĞ İLİNDEKİ ETNOBOTANİK DEĞERİ OLAN TAKSONLARIN ARAŞTIRILMASI - TÜRKOĞLU, İSMAİL (Fırat Üniveristesi, 2000)
Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ İLİNDEKİ ETNOBOTANİK DEĞERİ OLAN TAKSONLARIN ARAŞTIRILMASI İsmail TÜRKOĞLU Fırat üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2000, Sayfa: 161 Bu araştırma ile Elazığ ilinde değişik özellikle tıbbi amaçlarla halk tarafindan bitkiler tespit edilmiştir. Periyodik arazi çalışmaları sonunda, 700 örnek toplanmış ve değerlendirilmiştir. Araştırma alanında değişik amaçlarla halk tarafindan kullanılan 253 bitki bulunmuştur. Bu bitkiler sistematik olarak 70 familya 202 cins ve 251 türe aittir. 57 bitki ilk defa tarafımızdan kaydedilmektedir. Bu bitkiler hakkında (tıbbi açıdan ) herhangi bir bilgi yoktur ancak araştırma alanındaki halk tarafindan kullanılmaktadır. Etnobotanik değerleri hakkında literatürde bilgi bulunmasına rağmen, Elazığ ilinde halk arasında kullanılmayan veya bilinmeyen 72 bitki tespit edilmiştir. Etnobotanik değeri olduğu ilgili literatürde belirtilen 124 bitkinin Elazığ dışında ve Elazığ halkı tarafindan kullanıldığı tespit edilmiştir. 124 bitkiden 78 nin Elazığ'daki kullanımı ile literatürde belirtilen kullanımlarının uygunluk gösterdiği, 46 nin ise uygunluk göstermediği bulunmuştur. Araştırmamızda yer alan 253 bitkiden 79'unun etki spektrumunun geniş olduğu tespit edilmiştir. Elazığ halkı tarafindan tıbbi amaçlarla kullanılan 13 süs ve park, 21 kültür bitkisi tespit edilmiştir. Tıbbi amaçlar dışında kullanılan 12 bitki bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Tıbbi bitki, Etnobotanik, Elazığ, sağlık.
The Investigation on the ethnobotanical valued taxa growing around Elazığ province
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology