Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf.’ın antimikrobiyal ve antioksidan Etkisi - İnci, Şule; Dalkilic, Lütfiye Kadioglu; Dalkılıç, Semih; Kırbag, Sevda (My University, 2019)
Mantarlar içerdikleri aktif bileşenler sayesinde besleyici bir gıda olarak tüketilmelerinin yanı sıra tıbbive tedavi edici özelliklerinden dolayı uzun yıllardır halk tarafından kullanılmaktadırlar. Mantarlarınimmünolojik ve antikanser özelliklerinin yanı sıra antioksidan, antihipertensif, kolesterol düşürücü,karaciğer koruyucu, antifibriotik, antiinflamasyon, antidiyabetik, antiviral ve antimikrobiyal etkileriolduğu bilinmektedir. Yenilebilir olan mantarlardan Helvella leucomelaena (Pers.) Nannf. Ascomycota’nın Helvellaceae’ye ait bir mantar türüdür.Bu çalışmada H. leucomelaena’nın metanol, etanol ve hekzan gibi çözücülerden elde edilenekstraklarının farklı konsantrasyonları kullanılarak antimikrobiyal aktivitesinin belirlenmesi ve metanolçözücüsü kullanılarak elde edilen ekstraktının farklı konsantrasyonlarının antioksidan aktivitesininbelirlenmesi amaçlanmıştır. Antimikrobiyal aktivitesi disk difüzyon metoduna göre tespit edilmiştir.Çalışma için Staphylococcus aureus ATCC25923, Klebsiella pneumoniae ATCC700603, Escherichia coliATCC25322 ve Bacillus megaterium DSM32 gibi bakteriler, fungus olarak Candida albicans FMC17mikroorganizmaları kullanılmıştır. Antioksidan aktivitesi ise 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH)yöntemine göre radikal süpürücü kapasite tespit edilmiştir. Sonuçta H. leucomelaena en yüksekinhibisyon zonunu C. albicans’a karşı (16 mm) 750 µg konsantrasyonda etanol ekstresinde gösterdiğitespit edilmiştir. DPPH radikalini süpürücü etkisi ise artan konsantrasyonlara bağlı olarak arttığıgözlemlenmiştir.
Keywords: Biyoloji; Mantar Bilimi; Kimya; Tıbbi