Yaşa bağlı maküla dejeneresansında intravitreal ranibizumab enjeksiyonu sonuçlarımız - Turgut, Burak; Kasar, Kader; Bilir, Nagehan Can (My University, 2012)
Amaç: Yaşa bağlı maküla dejenerasyonuna (YBMD) bağlı koroid neovaskülarizasyonu olan olgularda erken dönem intravitreal ranibizumab enjeksiyonu sonuçlarını değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Kliniğimiz retina biriminde Ocak 2009-Şubat 2011 tarihleri arasında flöresan anjiyografi (FA)’de sızıntısı olan ve optik koherans tomografi (OKT)’de intraretinal ve subretinal sıvı tespit edilip aktif koroidal neovasküler membranı (KNVM) bulunan ve üç doz intravitreal ranibizumab enjeksiyonu uygulanmış 33 hastanın 39 gözü çalışma kapsamına alındı. Hastalara dört hafta ara ile üç doz 0.1 cc (0.5 mg) intravitreal ranibizumab enjeksiyonu uygulandı ve gerekli görülen hastalara ek doz ranibizumab enjeksiyonlarına devam edildi. Olguların enjeksiyondan önce, 3. ve 6. aylardaki görme keskinlikleri (log-MAR), ön segment, fundus, OKT ve FA bulguları değerlendirildi. SPSS 12 Programı kullanılarak istatiksel analizi yapıldı. Bulgular: Hastaların 19’u (%57.7) erkek ve 14’ü (%43.3) kadındı. Yaş ortalaması 71.4±7.45 (60-85) idi. Hastaların görme keskinliği ortalamaları log-MAR’a göre, tedavi öncesi 1.27±0.68 tedavi sonrası 3. ayda 1.07±0.48, ve 6. ayda 1.04±0.45 idi. Üç doz enjeksiyon sonrası en iyi görme keskinliği 21 gözde artmışken, sekiz gözde değişmedi. On gözde ise azalmış olarak tespit edildi. Enjeksiyon sonrası 3. ayda çekilen FA’da 21 gözde (%53.8) sızıntı görülmezken, 18 gözde (%46.2) sızıntının devam ettiği saptandı. Altıncı ayda yapılan kontrolde 25 gözde (%64.1) sızıntı kaybolmuş, 10 gözde (%25.6) yeni sızıntı olduğu görüldü ve 4 gözde (%10.2) de sızıntının değişmediği saptandı. Enjeksiyon sonrası 3. aydaki OKT sonuçlarına göre 30 gözde (%76.9) intraretinal ve subretinal sıvıda azalma gözlenirken, 6. ayda 24 gözde (%61.5) sıvı izlenmedi, 15 gözde (%38.5) minimal düzeylerde de olsa sıvı olduğu görüldü. Sonuç: YBMD’ye ikincil gelişen KNVM’li hastalarda, ranibizumab tedavisinin erken dönem sonuç analizinde, hastalarımızda intravitreal ranibizumab uygulaması ile görme kaybının engellenmesi yanında ortalama görme keskinliği düzeyinde de iyileşme olduğu görülmüştür.
Keywords: Göz Hastalıkları