SIÇANLARDA AÇLIK VE DOYURULMA SONRASI MİDEDE GHRELİN İMMUN REAKTİVİTESİNİN BELİRLENMESİ - SÖNMEZ, MEHMET FATİH (Fırat Üniveristesi, 2005)
Ghrelin yakın zamanda keşfedilen ve büyük miktarda mideden salgılanan bir hormondur. Ghrelin büyüme hormonu salgılanması, insulin salgılanması ve glukoz metabolizması, mide motilitesi ve gastrik asit sekresyonu, enerji metabolizması ve iştah regülasyonu üzerine etkilidir. Açlık, metabolik ve yapısal olarak organizmada birçok hayati değişikliğe neden olan bir durumdur. Bu çalışmada açlık ve açlık sonrası doyurulma sonucu mide dokusundaki meydana gelen yapısal değişikliklerin ve ghrelin immun reaktif hücrelerin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmada 36 adet erişkin Wistar cinsi erkek sıçanlar kullanıldı. Sıçanlar altı gruba ayrıldı. Grup I; Kontrol, Grup II; Yedi gün aç bırakılan sıçanlar, Grup III; açlıktan sonra bir gün doyurulan, Grup IV; açlıktan sonra üç gün doyurulan, Grup V; açlıktan sonra beş gün doyurulan, Grup VI; açlıktan sonra yedi gün doyurulan sıçanlardan oluşturuldu. Deney sonunda sıçanlar ketamin anestezi altmda dekapite edildi ve mide dokuları çıkarıldı. Dokular parafin bloklara gömüldü, avidin-biotin-peroksidaz yöntemi ile ghrelin immunohistokimyasal boyaması yapıldı. Yedi gün aç bırakılan sıçanların mide dokusunda apikal mukoza yüzey epitelinde parçalanmalar, bazı gastrik bezlerin lümenlerinde genişlemeler, lamina propria ve submukozada eozinofilik boyanan hücreler ve lenfosit hücrelerinde yoğunlaşma gözlendi. Doyurulmayla birlikte mide dokusunun apikal mukozasındaki yapısal bozukluklar, gastrik bez lümenindeki genişlemeler ve eozinofilik boyanan hücre artışı giderek azalmaktaydı. PAS ile yapılan boyamalarda açlık grubunda PAS(+)'lik azalmıştı. Yeniden doyurulma ile kontrole benzer şekilde boyanma sergiledi. Ghrelin immunpozitif hücreler midenin sadece mukoza tabakasında gözlendi. Yedi gün açlık sonrasında ghrelin immunpozitif hücre sayısı kontrole göre anlamlı olarak artmıştı. Açlık sonrası doyurulma ile immunreaktivite gösteren hücre sayısı azalarak kontrole yalan değerlerde saptandı. Sonuç olarak açlık mide dokusunda yapısal bozukluklara yol açmaktadır. Açlığı takiben doyurulma ile bu bozukluklar nispeten düzelmektedir. Açlık ve açlık sonrası doyurulmanın mide ghrelin immunreaktivitesi üzerine etkili olduğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Mide, Ghrelin, Açlık, İmmunohistokimya.

Determination Of Ghrelin immune Reactivity on The Rat Stomach After Fasting and Refeeding 2. ABSTRACT Ghrelin is a recently discovered hormone which is largely released from stomach. Ghrelin is effected on growth hormone secretion, insulin secretion and glukoz metabolism, stomach motility and gastric acid secretion, energy metabolism and apetite regulation. Fasting is a condition that causes several vital alterations in organism as metabolism and structure. The aim of this study was to investigate fasting and refeeding induced structural stomach damage and alterations on ghrelin expressed cells of stomach. Thirty six adult wistar male rats used in this study. Rats were divided six groups. Group I: Control, Group II: rats were fasted for seven days, Group III: refeeded rats for one day after seven days fasting, Group IV: refeeded rats for three days after fasting, Group V: refeeded rats for five days after fasting, Group VI: refeeded rats for seven days after fasting. At the end of the experiment rats were decapitated under the cetamin anesthesia. A midline incision was made and the stomach tissues were removed. Tissues were embeded in paraffin blocks, immunohistochemically stained using by the avidin-biotin-peroxidase method. At the stomach tissues of rats were fasted for seven days, foamy appearence and dilatation of the lumens of some gastric glands, lymphocyte and eosinophilic cell infiltration in the lamina propria and submucosa and erosion of the surface epithelium on the apical mucosa were observed. After refeeding structural disorder on apical mucosa of the stomach, dilatation of the lumens of gastric glands and eosinophilic cell infiltration reduced by degrees. The fasted groups staining with PAS were reduced. Refeeding exhibited resemble staining to the control rats. Ghrelin immunpositive cells were detected only on mucosa layer of the stomach. After fasting for seven days, ghrelin immunpositive cell number was increased significantly according to the control rats. After refeeding number of immunreactive cells reduced and were determined close value of control. As a result, fasting lead to structural changes of stomach. Refeeding after fasting recovers these changes relatively. The fasting and refeeding that after fasting were observed to be effective on ghrelin immunreactivity in the stomach. Keywords: Stomach, Ghrelin, Fasting, Immunhistochemistry.
Determination of ghrelin immune reactivity on the rat stomach after fasting and refeeding
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Morfoloji