Ark-Ergitme Yöntemi ile Üretilen FeCoNiMnMoV Bileşimine Sahip Yüksek Entropili Alaşımın Özelliklerine Ferro-Alaşımların Etkisi - Güler, Seval Hale (Fırat Üniversitesi, 2024)
Bu çalışmada yüksek entropili FeCoNiMnMoV ve FeCoNiMn (Ferro Mo-Ferro V) alaşımları ark ergitme yöntemi ile üretilmiştir.Ark ergitme işlemi sonrası numenelere 1000?C’de argon atmosferi altında 15 saat tavlama işlemi uygulanmıştır. Alaşımın özelliklerini belirlemek için fiziksel ve termodinamik hesaplamalar yapılmıştır. Çalışmada her iki alaşım karakterize edilmiştir. Karakterizasyon için numunelerden XRD, SEM,EDS,Mikro sertlik alınmıştır. Çalışmanım amacı düşük fiyatlı başlangıç malzemelerinin kullanılmasının HEA’ların mikro yapısına etkisini incelemektir. Bu amaçla alaşımın içine ferro alaşımlar ilave edilmiştir. Sonuç olarak, her iki alaşım mikro yapısı için benzer özellikler elde edilmiştir. Ancak özellikle ısıl işlemden sonra ferro alaşımlı numunelerin kimyasal bileşimlerinden kaynaklı olarak sertliklerinin daha fazla düştüğü tespit edilmiştir.

In this study, high entropy FeCoNiMnMoV and FeCoNiMn (Ferro Mo-Ferro-V) alloys were produced by arc melting method. After the arc melting process, the samples were annealed at 1000?C under argon atmosphere for 15 hours physical and thermodynamic calculations were performed to determine the properties of the alloy. In the study, both alloys were characterized. For characterization, XRD, SEM, EDS and Micro hardness were taken from the samples. The aim of my study is to examine the effect of using low-priced starting materials on the microstructure of HEA. For this purpose, ferro-alloys were added to the alloy. As a result, similar properties were obtained for the microstructure of both alloys. However, it has been determined that the hardness of samples containing ferro-alloys decreases more due to their chemical composition, especially after heat treatment.
Effect of Ferro-Alloys on the Properties of High Entropy Alloy with FeCoNiMnMoV Composition Produced by Arc-Melting Method
Keywords: Physical Metallurgy; Fiziksel Metalurji