Üç Olgu ile Pediatrik Karaciğer Malign TümörlerindeGörüntüleme Bulguları: Pediatrik Karaciğer Kitleleri - Bozdag, Pinar Gundogan; Baykara, Murat; Bozdağ, Ahmet (My University, 2020)
Karaciğer tümörleri çocuklarda nadir görülmekle birlikte tüm abdominal kitlelerin yaklaşık %5-6'sını ve tüm pediatrik neoplazmların %0.5 ila %2'ını oluşturmaktadırlar. Bu tümörlerin 2/3’e yakını maligndir. Hastalar en sık karında şişlik şikayeti ile başvurmaktadırlar. Tanıda en sık kullanılan görüntüleme yöntemleri ultrason görüntüleme, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntülemedir. Sintigrafi ve pozitron emisyon tomografi gibi diğer görüntüleme yöntemlerine daha az sıklıkla başvurulmaktadır. Görüntüleme bulguları pek çok olguda sadece tümörün malign-benign ayrımında yardımcı bilgiler sunmaz aynı zamanda uygun cerrahi tedavinin planlanması ve hastalığın evrelemesi için de yol göstericidir. Her bir görüntüleme yönteminin avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Nadir görülmeleri nedeniyle tanı koymak zor olabilir. Karaciğer kitlelerinin tedavisi ise cerrahi rezeksiyon, kemoterapi, radyoterapi ve karaciğer naklini içermektedir. Bu çalışmada karaciğer tümörü olan üç olguyu görüntüleme bulguları ile sunacağız.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Onkoloji; Pediatri