KELAM AÇISINDAN KERAMET - ÇELOĞLU, YASEMİN (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans KELAM AÇISINDAN KERAMET Yasemin ÇELOĞLU Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı 2005, Sayfa: VII + 106 Kainata hakim olan kanunların aksine meydana gelen harikulade olarak vasıflandırılan olayların keramet olup olmadığı noktasındaki tartışmalar tarih boyunca İslam dünyasında tartışıla gelmiştir. Bu bağlamda bizim keramet meselesini çalışmamızdaki gayemiz, Kur'an ve sünnet çerçevesinde kerametin dindeki konumunu belirlemek ve kelam literatürü esas alınarak kerametin harikulade olaylarla ilişkisini saptamaktır. Çalışmamızın birinci bölümünde kerameti sözlük ve terimsel anlamıyla incelerken ikinci bölümde kerameti kabul edenlerle etmeyenlerin dini ve akli delillerini ortaya koyduk. Üçüncü bölümde ise keramet meselesinin diğer harikulade olaylarla ilişkisini ele alıp benzer ve farklı taraflarım belirlemeye çalıştık. Son bölümde mezheplerin keramete bakış açısını inceleyerek sonuç kısmında genel bir değerlendirme yaptık. Anahtar Kelimeler: Keramet. Harikuladelik

SUMMARY Master Thesis DIVINE WONDERS IN ISLAMIC THEOLOGY Yasemin ÇELO?LU The University of Fırat The Institute of Social Sciences Postgraduate Study In Basic Islamic Sciences 2005, Page : VII + 106 It has been discussed during times in the Islamic communities whether the events which have been known mostly as extraordinary, really are flourihed out of divinity inspite of the current laws of the universe. Our purpose of researching the matter of divine wonders is to appoint the statue of divine wonders in religion according to the Quran and the Sunna, and (based on the Islamic Theology literature ) to distinguish the intercourse of divine wonders with extraordinary events. We've studied divine wonders in the sense of lexicology and terminology in the first part of our study, in the second part of our study we've released the moral and mental proofs of the ones accept the existance of divine wonders and of the ones who don't. In the third part we've tried to find out the relative and different sides of the relation between divine wonders and other extraordinary events. In the last part of the study we've observed the point of view of the religion sects about divine wonders. We've made a general evaluation in the result part. Keywords : divine wonders, extraordinary events.
Divine wonders in Islamic thelogy
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din