KICKBOKS ANTRENÖRLERİNİN ŞİDDETE EĞİLİM DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - Karadağ, Mustafa (My University, 2018)
Amaç: Bu araştırmada; Türkiye Kıckboks şampiyonasına katılanantrenörlerin, şiddete eğilim düzeylerini inceleyerek, bu antrenörlerindemografik değişkene göre şiddet eğilimine etkisini belirleyerek ortayaçıkan şiddet eğilim düzeyine göre çözüm önerileri sunmak amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini; 14-22 Temmuz 2016tarihleri arasında Sakarya ilinde düzenlenen Türkiye KıckboksŞampiyonasına katılan (70 il, 170 erkek ve 68 bayan) 238 antrenöroluşturmakta olup, örneklemini araştırmaya gönüllü olarak katılan (145erkek ve 56 bayan) 201 antrenör oluşturdu. Araştırmada veri toplamaaracı olarak araştırmacılar tarafından oluşturulan kişisel bilgi formununyanı sıra Göka ve arkadaşları tarafından geliştirilen “Şiddet EğilimiÖlçeği” kullanıldı. Verilerin analizinde; araştırmaya katılan bireylerindemografik dağılımlarını belirlemek için yüzde (%), frekans(f), standartsapma ve gruplar arasındaki farklılıkları belirlemek için tek yönlüvaryans analizi, t – testi ve Tukey HSD kullanılmıştır. Önemlilik düzeyi(alfa yanılma düzeyi) olarak p<0.05 alınmıştır.Bulgular: Antrenörlerin şiddet eğilim düzeylerinin cinsiyetdeğişkenine göre yapılan analiz sonucunda “Sokakta başıboş dolaşanhayvanlar ortadan kaldırılmalıdır” görüş maddesine erkek katılımcılar“Hiç uygun değil” (X=2,12) düzeyinde görüş belirtirken; bayankatılımcılar “Biraz Uygun” (X= 1,58) düzeyinde görüş belirtmişlerdir(p<.05). Bu sonuçlara göre (Tablo3. p< 0,002) ve p< 0,05 düzeyindeanlamlı bir farklılık olduğu görüldü. Diğer maddelerde cinsiyetdeğişkenine göreanlamlı bir farlılık tespit edilmedi (p>0,05).Sonuç: Araştırmaya katılan bayan antrenörlerin, erkekantrenörlere göre şiddete eğilim düzeylerinin daha yüksek olduğubelirlendi.
Keywords: Kriminoloji ve Ceza Bilimi; Sosyoloji; Psikoloji; Davranış Bilimleri