PARMAK İZİ TANIMA TEMELLİ GERÇEK ZAMANLI ÖĞRENCİ YOKLAMA SİSTEMİ OTOMASYONU - KARABULUT, MUSTAFA MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2010)
Sayısal teknolojinin günlük yaşama girmesi birçok avantajın yanında güvenlik gibi çok önemli bir sorunu da beraberinde getirmiştir. Kişiler değişik işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirebilmek için yanlarında birtakım akıllı kartlar ve hafızalarında ise birtakım şifreleri tutmak zorundadırlar. Oysa canlıların yüz, el geometrisi, retina, parmak izi gibi şahsa mahsus ve değişmez biyolojik özelliklerinin değişik amaçlarla kullanılması birçok sorunu ortadan kaldıracak niteliktedir.Çeşitli alanlardaki uygulamalarda kullanılmak üzere birçok biyometri teknolojisi geliştirilmiştir. Zamanla değişmeyen özellikleri ve bireye özgü oluşundan dolayı Parmak İzi en çok kullanılan Biyometrik tanımlayıcıdır.Yapılan bu tez çalışmasında, Parmak İzi Algılama Destekli Gerçek Zamanlı bir Öğrenci Yoklama Otomasyon yazılımının (PİAOY) tasarımı ve gerçekleştirilmesi yapılmıştır. Otomasyon sistemi; her dersliğe konulacak sabit veya modüler parmak izi algılayıcı terminali ile otomasyon tarafından belirlenen, ders saatleriyle senkronize çalışan süreçlerde öğrencinin sadece parmak izini okutarak ilgili ders için yoklamasını vermesine dayanır. Alınan bu yoklama verisi, veri tabanlarında sorgulamalarla işlenerek yoklama bilgisinin yanı sıra tüm öğrencilerin her ders için anlık, güncel devam durumları gibi anlamlı sonuçlar elde edilmesini sağlar.Sistemi gerçekleştirmek için, TCP/IP protokolüyle haberleşen sabit bir parmak izi algılama terminali kullanılmıştır. Öncelikli olarak terminal, yoklama sistemine uygun olarak programlanmış, öğrenci ve ders sorumlularının parmak izi kayıtları ile sisteme tanıtımı sağlanmıştır. Terminalden elde edilen ham veriler, geliştirilen nesne tabanlı ve web tabanlı yazılımlar ile işlenerek gerekli sonuçların elde edilip yetkilendirilmiş kişilerce izlenebilmesi ve kullanılabilmesi sağlanmıştır.Sistemin özellikle modüler bir parmak izi algılama terminaliyle kullanılmasının çok büyük bir kolaylık sağlayacağı, yoklama için ayrılan zaman ve yoklama kargaşası açısından önemli bir sorunu giderebileceği gözlenmiştir.

Digital technology with several enhancements in daily life also has brought security issues. People, to perform various operations in electronic media, have to carry some smart cards and also have to memorize the required passwords. Biometric characteristics such as Human Face, Hand Geometry, Retina and Fingerprint provide a distinct, unique natural signature of a person, will eliminate these problems.To be used in various applications, many biometrics technologies have been developed. The fingerprints do not change throughout the life of an individual so it becomes widely use Biometric identifier.In this Thesis, A Fingerprint Recognition Based Online Student Attendance Automation Software (FROS) has been designed and applied. Fingerprint sensor Terminals will establish in each classrooms with the connection of Automation system. The records of attendance of the students taken from the terminals, will run synchronize with the course program in this system. These records are processed by the software to produce meaningful results, such as instant & updated attendance report of students.A Fingerprint Recognition Terminal has been used with TCP/IP connection. First, the terminal has configured for use of attendance system. Then the enrollment process of Teachers and students will complete. After this preparation, the raw data from the terminals will processed with the software, developed in object-based and web-based. And the access of the software has provided to the authorized people.It has been observed that the problem of time attendance congestion and time use in attendance process will reduced by especially using mobile terminals in this automation system.
Fingerprint recognition based online student attendance automation system design
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol