İLKÖĞRETİM DÜZEYİNDEKİ SEÇMELİ DERSLERİN SEÇİM KRİTERLERİNİN ÖĞRETMEN VE OKUL YÖNETİCİSİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ - ÖZÜT, AYTAÇ (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bilim ve teknoloji açısından hızlı gelişmelerin gerçekleştiği bir çağda yaşamaktayız. Bu hızlı değişim birçok alanda olduğu gibi eğitim alanında da bazı değişimleri zorunlu kılmış, sektörlerin beklentilerine uygun bireyleri teknolojik gelişmelere göre yetiştirmek eğitim kurumlarının başlıca sorunları arasında yer almıştır. Eğitim kurumları bu görevleri ders içi ve ders dışı faaliyetler yoluyla gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar. Derslerin veriliş biçimleri dikkate alındığında ise zorunlu ve seçmeli dersler olmak üzere iki boyutta yapılan çalışmalar ile bireyler yaşama hazır hale getirilmeye çalışılmaktadır. Eğitim sistemimizde zorunlu derslerin yanında demokratik anlayışa uygun seçmeli derslerin bulunması bu düşünceyi desteklemektedir. Seçmeli derslere ilişkin bir diğer düşünce öğrencileri hayata hazırladığı; ilgi ve yeteneklerini ortaya çıkarmada faydalı olduğu yönündedir. Seçmeli dersler ortaokul seviyesinden başlayarak lisede ve üniversitede devam etmektedir. Bu derslerin özgürce seçimi ve verimli işlenmesi çok önemlidir. Uzman personel eksikliği, derslerin sürekli olarak değişmesi, araç-gereç sıkıntısı gibi nedenler seçmeli derslere yüklenen misyonun yerine getirilip getirilmediği gibi bir soruyu akla getirmektedir. Araştırma bu problem durumundan yola çıkılarak planlanmış, seçmeli derslere ilişkin bazı boyutlar öğretmen ve yönetici görüşlerine göre değerlendirilmiştir. Araştırma tarama modeline göre Elazığ ve Bingöl il merkezleri ve bu iki ilin bazı ilçelerin okullarında görev yapan 230 öğretmen ve 15 okul yöneticisi üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak Demirbaş (2008) tarafından geliştirilen "seçmeli derslerin seçim kriterlerinin belirlenmesi" anketi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında ulaşılan bulgulardan birkaçı aşağıda verilmiştir. • Anket maddelerine yönelik öğretmen görüşleri cinsiyet değişkeni açısından incelendiğinde yapılan karşılaştırmalarda herhangi bir anlamlı farklılık gözlenmemiştir. • Okulların öğretim şekli değişkeni açısından yapılan karşılaştırmalarda ise yatılı ve ikili öğretim şekli arasında anlamlı fark görülmüş olup bu anlamlı fark yatılı okul öğretim şekli lehine gözlenmiştir • Öğretmenlere ve yöneticilere göre okuldaki araç-gereç, mekân eksikliği seçmeli derslerin yürütülmesinde öncelikli sorundur. • Öğretmenlerin okullarda seçmeli derslerin belirlenmesinde dikkate alınan faktörlere ilişkin görüşleri incelendiğinde; seçmeli derslerin belirlenmesinde birinci sırada "okulun imkânları" görüşü ağır basarken, yöneticilere göre bu "öğrenci istekleri" olarak belirtilmiştir. • Gerek öğretmenler gerekse okul yöneticileri tarafından birinci sırada tercih edilen derse girecek öğretmen seçiminde girilecek dersin "öğretmen branşına uygunluğuna" dikkat edildiği görülmektedir. • Ayrıca öğretmenlerin çoğunun branşı dışında seçmeli derslere girdiği belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Seçmeli Dersler, ilköğretim, bilgi toplumu, eğitim, 4+4+4

In the way of science & technology, we are living in an age in which rapid –improvement occurs. This rapid–improvement pin down some changes in many branches as well as in education. Coach the Individuals suitable to segments' expectation to technological development is in the main problems of educational institutions. Educational institutions tries to carry out these duties by classes within and extracurricular activities. When the lessons splitting up issue taken into consideration, with two dimensions studies, individuals are made to get ready for the life. Besides the compulsory lessons in our educational system, elective lessons' existence convenient to self-governing grasp support this idea. Yet another idea related to elective lessons is towards to prepare the students to real life and is useful to reveal their interests and skills. Elective lessons start with secondary schools and continue at high school and universities. These lessons free elections and taught productively is very important. The lack of expert staff, the ceaselessly changes on lessons, the lack of instruments' trouble brings to mind if the mission taken over responsibility on elective lessons fulfilled or not. Search is planned by this problem. The dimensions related to the elective lessons evaluated to the teachers and executives 'views. Research-browsing model is performed on Elazığ and Bingöl city centers and some counties of these two provinces 230 teachers and 15 school managers. On the research- elective lessons election criteria assigning-questionnaire is used which is developed by Demirbaş (2008) as a data collection device. Some of the finding reached on the research are given below : • When the teachers' views intended to questionnaire items searched related to gender –variety in comparison ,no meaningful difference watched for . • In comparison, In terms of teaching style varieties of the schools, between the boarding schools and dual teaching meaningful difference is seen and this meaningful difference is in favour of boarding schools. • To the teachers and the managers, the lack of instruments and places at school are of top priority to perform the elective lessons. • While to the teachers' views searched about elective lessons designation at first schools' facilities dominates, to managers this stated as students' wills. • Both by teachers and by school managers on the elections of the teachers, the lessons' suitability of the branch of the teacher is paid attention. • Besides, the result is; teachers teaches lesson at elective lessons with the exception of his/her branch. Key words: Elective lessons, primary school, information society, education, 4+4+4.
Evaluation of primary school levels elective lessons evaluation criterias to teachers and school managers
Keywords: Eğitim ve Öğretim