KELAM iLMiNiN DOGUŞU VE MÜTEKADDIMiN DÖNEMi PROBLEMLERi - Karaman, Fikret (Fırat University, 1996)
KeHim İlmi, konusu itibariyle islam düşünce · tarihi boyunca çeşitli merhalele! geçirmiştir. BaşlangıÇta Akaid ilmi, Usulüd-din, Tevhid ve Sıfat ile Fıkh-ı ekber diye sıralayabileceğimiz bir Çizginın uzantısı olarak ortaya çıkan kelfun, daha sonra ni.üstakil bir duruma girince, kapsamındaki konuların fonksiyonu itibariyle mütekaddimin, müteiihhirin ve. XX. asrin başından bu yana da yeni devir olmak .· üzere üç dönem teşkil etmektedir .. Biz bu araştırma.,.· mızda; İman esaslarının önceligi, Hz.Peygamber (a.s) döneminde problemierin çözüm biçimi, keHim ilminin doğuşunu hazırlayan ilk düşünce hareketkri, Akaid ilminiii geçirdiği merhalder, ilk; Kelam · devri problemleri ile bunların analizi, sistematik hale getirilmesi, metot ve özellikleri üzerinde dürmaya çalışacağız.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları