Veteriner ilaçları satış yetkisinin veteriner hekimliği açısından değerlendirilmesi: III. ilaç satış yetkisi ile kalıntılar arasındaki ilişki - Özen, Abdullah; Yüksel, Erhan; Doğan, Özlem (My University, 2010)
Bu çalışmada, klinisyen veteriner hekimlerin hayvansal kökenli gıdalardaki kalıntı sorunuyla ilgili görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 400 klinisyen veteriner hekimden anket yoluyla veri toplanmıştır. Verilerin analizi sonucunda, veteriner hekimliği kliniklerinde önemli oranda elden aşı satışı yapıldığı, katılımcıların %67.3’ünün hayvansal kökenli gıdalarda kalıntı olduğunu düşündükleri, veteriner hekimlerin ve hayvan sahiplerinin ilaçların arınma süreleri konularında yeterince duyarlı davranmadıkları; kalıntı artışının nedenleri arasında en önemlilerinin “kontrolsüz ilaç kullanımı” ve “kontrolsüz ilaç satışı”; kontrolsüz ilaç kullanımının nedenleri arasında en önemlilerinin ise “muayenesiz ilaç satışı” ve “reçetesiz ilaç satışı” olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Kalıntı artışında, hayvan sahiplerinden sonra, ikinci sırada, veteriner hekimlerin sorumlu olduğu yönünde görüş bildirilmiştir.
Keywords: Ilaç kalıntıları; çiftlik hayvanları; köpek; kedi; halk sağlığı; aşı(hayvan); gıda güvenirliği; veteriner uygulama; veteriner ürünleri; pazar rekabeti; satış fiyatları