Keban Baraj Gölü Kemaliye Bölgesi'nde kullanılan av araçları - Duman, Erdal; Karadağ, Yelda (My University, 2017)
Bu çalışma Temmuz 2012 - Haziran 2013 tarihleri arasında Keban Baraj Gölü Kemaliye Bölgesi'nde kullanılan av araçlarının yapısını incelemek amacı ile yapıldı. Çalışma bölgesine haftada bir gün gidildi, av araçlarının yapısal özellikleri, tekne üzerinde ve balıkçıların avlama sezonu dışında ağları muhafaza ettikleri yerlerde yapılan ölçümler, gözlemler sonucunda saptandı. Bu araştırmada Kemaliye Bölgesinde kullanılan av araçlarının çoğunluğunu monofilament sade ağların oluşturduğu belirlendi. Ayrıca fanyalı ağlar ve kerevit avcılığında da pinterin kullanıldığı görüldü. Çalışma süresince, Keban Baraj Gölü Kemaliye Bölgesinde (2000 hektar) toplam 14000 m uzunluğunda sade ağ incelenmiş olup, bunun 12200 m'si monofilament sade ağlar, 1800 m'si de multifilament sade ağlardan oluştuğu saptandı. Toplam 900 m uzunluğunda fanyalı ağ da tespit edildi. Kerevit avcılığında ise kullanılan toplam 1500 adet kerevit pinteri incelendi.
Keywords: Balıkçılık