FİTNESS MERKEZLERİNDE SPOR YAPAN KADINLARIN MUTLULUK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - Söyler, Didem Yavuz; Gacar, Atalay; Altungül, Oğuzhan (İnönü Üniversitesi, 2022)
Sporun beden sağlığımız üzerinde olumlu etkileri zaten bilinmektedir. Son zamanlarda ise sporun mutluluk ve ruh sağlığımız üzerindeki etkileri konuşulmaktadır. Egzersiz yapmak birçok sağlık ile ilgili faktöre etki eden anahtar bir kavramdır. Bu çalışma, Elazığ İl merkezinde Spor Salonlarına Devam Eden Bayanların Mutluluk Durumlarının bazı değişkenler açısından değişeceği temel hipotezinden yola çıkılarak yapılmıştır. Araştırmaya 200 kadın katılmıştır. Kişisel Bilgi Formu ve Oxford Mutluluk Ölçeği kullanılmıştır Ölçeğin orijinali Hills ve Argyle (2002) tarafından geliştirilmiş olan Türkçe versiyonu; Doğan ve Sapmaz (2012) tarafından geliştirilmiş, ölçümün geçerliği ve güvenirliği yapılmıştır. Araştırmaya katılan kadınların % 40’ı 18-25 yaş altındadır. Katılımcıların yarıdan fazlası (%60.5) bekardır. Meslek durumuna baktığımızda (%74.5) çoğunluğu çalışan ve lisans (%62.0) mezunudur. Spor yapma nedenleri incelendiğinde sağlık için cevabını verenler çoğunluktadır (%69.0). Katılımcıların Oxford Mutluluk Ölçeğinden aldıkları puan ortalamaları dikkate alındığında 46-55 yaş aralığı 139.8500, Evli olanlar 126.7468, Ev hanımı olanlar 128.0784 Lisansüstü olanlar 135.6000, Sağlıklı olmak için spor yapanlar 127.2826 ortalama ile daha mutlu oldukları görülmüştür.
Keywords: Other Fields of Education; Alan Eğitimleri