Elazığ'da tüketime sunulan taze beyaz peynirler ile tulum peynirlerinde Burcella spp'nin varlığı üzerine araştırrmalar - Patır, Bahri; Dinçoğlu, Ahet H. (My University, 2001)
Bu araştırmada, Elazığ'da tüketime sunulan taze beyaz peynirler ile tulum peynirlerinde Brucella etkenlerinin varlığı incelendi. Bu amaçla, 30 adedi beyaz peynir, 55 adedi de tulum peyniri olmak üzere toplam 85 adet örnek kullanıldı. Çalışmada, biri beyaz peynir örneğinde (%3.33) diğeri ise tulum peynirinde (%1.18) olmak üzere toplam 2 örnekte (%2.35) Brucella spp. ne rastlandı. İki örnekten izole edilen suşlarm Brucella abortus ve Brucella melitensis spp.i olduğu identifikasyon yöntemleriyle saptandı. Adı geçen türlerin plak sayım metodunda sırasıyla 3.4 x 105 kob/g ve 4.6 x 102 kob/g miktarlarında olduğu gözlemlendi. Sonuç olarak, çiğ sütten üretilen taze beyaz peynirler ile tulum peynirlerinin Brucella etkenlerini önemli sayılabilecek düzeylerde içerdikleri, bu nedenle halk sağlığı açısından potansiyel bir risk taşıdıkları ve bu ürünlerin üretiminde teknolojinin öngördüğü işlemlerin (pastörizasyon, starter kültür kullanımı, uygun muhafaza koşullan vs.) uygulanmasının zorunlu olduğu kanaatine varıldı.
Keywords: Mikrobiyal flora; Brucella; Elazığ; tulum peyniri; beyaz peynir