DİYARBAKIR İLİ TOPRAK VE SU KAYNAKLARI POTANSİYELİNİN GÖLETLER İLE DEĞERLENDİRME İMKANLARININ ARAŞTIRILMASI - PEKER, SAİT (Fırat Üniveristesi, 1997)
Yüksek Lisans Tezi DİYARBAKIR İLİ TOPRAK VE SU KAYNAKLARI POTANSİYELİNİN GÖLETLER İLE DEĞERLENDİRME İMKANLARININ ARAŞTIRILMASI Sait PEKER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı 1996, Sayfa: 127 Bu çalışmada, etüt sahası olarak Diyarbakır ili su ve toprak kaynakları potansiyeli araştırılmıştır. Diyarbakır ilinin yüzölçümü 15 355 km2,dir. Tarıma elverişli olan kesim 6 834 km2'dir. Diyarbakır ilinin su kaynaklan potansiyeli Dicle nehri ve Dicle nehrinin yan kolları ve Sinek çayıdır. Dicle nehrinin yıllık su potansiyeli 6 520 hm3'tur. Sinek çayının yıllık su potansiyeli 200 hm3 'tur Diyarbakır ili topraklarının büyük bir kesimi DSİ X. Bölge Müdürlüğü tarafından inşa edilen veya inşa edilecek olan sulama baraj ve göletleri ile sulanacaktır. Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü tarafından inşa edilen veya inşa edilecek olan sulama ve hayvan sulama göletleri az bir alanı kapsamaktadır. Bu tezde DSİ X. Bölge Müdürlüğü ve Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve inşa edilecek olan sulama ve hayvan sulama göletleri ile birlikte diğer imkanlar da araştırılmış ve bu şekilde 20 adet gölet çalışması yapılmıştır. ANAHTAR KELİMELER : Gölet, baraj, nehir, toprak, su, kaynak, potansiyel, yıllık, inşa etmek, sulama.

SUMMARY Masters Thesis Sait PEKER FIRAT UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING NATURAL AND APPLIED SCIENCE 1996, Page : 127 SUMMARY MASTERS THESIS INVESTIGATING THE FEASIBILITY OF USING THE SMALL LAKES TO UTILIZE WATER AND SOIL RESOURCE POTANSIALS OF DİYARBAKIR In this study, potentials of water and soil resources of Diyarbakır was analysed. The area of Diyarbakır City is 15 355 km2 whereas, the area that can be utilised for agriculture is 6834 km2. Water resources of Diyarbakır city are Dicle river, branches of Dicle river and Sinek stream. Annual water potentials of Dicle river is 6520 hm3 and annual water potential of Sinek stream is 200 hm3. The major part of the arable fields of Diyarbakır is irrigated or will be irrigated from Dams and artificial lakes constructed or will be constructed by X. Regional Directorate of State Hydraulic Works (DSİ). The lakes which are used for irrigation and animal drinking and constructed or will be constructed by VIII. Regional Directorate of Village Services ( One of the State departments) meet needs of a small area.Ill In this thesis, possibility of the lakes that used for animal drinking and irrigation other than the lakes constructed or will be constructed by X. Regional State Hydraulic Works and VIII. Regional Directorate of Village Services was examined. In addition, all studies an investigations were done for 20 lakes KEYWORDS : Lake, dam, potentials, water, soil, resources, annual, construct, irrigation.
Investigating the feasibility of using the small lakes to utilize vater and soil resource potansials of Diyarbakır
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering