SİVAS İLİ ULAŞ İLÇESİ HALK İNANIŞLARI - KILIÇ, SALİH (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu araştırmada, verilerin tespiti esnasında gözlem, mülakat ve anket gibi derinlemesine yaklaşım içeren saha araştırma metotlarını kullandık. Elde ettiğimiz verileri deskriptif metot kullanarak tasnif ettikten sonra dinler tarihi açısından değerlendirdik. Giriş kısmında; ilçenin tarihi, coğrafi konumu, sosyal yapısı, eğitim ve ekonomik durumu hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Ulaş ve çevresindeki geçiş dönemleri ile ilgili halk inanışları ve bu inanışların dinler tarihi açısından değerlendirilmesi, ikinci bölümde ise Ulaş ve çevresindeki tabiat ile ilgili inanışlar ve bu inanışların dinler tarihi açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise tez hakkında öne çıkabilecek hususlara kısa örnekler vererek temas ettik. Tezimiz kaynakça ve ekler kısmıyla sona ermektedir.Anahtar kelimeler: Ulaş, Doğum, Evlenme, Sünnet, Ölüm, Tabiat ile ilgili inanışlar.

In this research, during the detection of the data we used deeply approaching field research methods, like observation, audience and survey. The information guired by using descriptive methods was rated in terms of history of religions. In introduction part, there is some information about history, geographical position, educational state, economic and social structure of Ulaş. In the first part, the believes about transition periods in Ulaş and around Sarıoğlan and their evaluation are analyzed with the method of observation and interview. In the second part, the believes about nature and their evaluation are analyzed with the method of observation and interview too. In the chapter of conclusion we glanced at same subjects which can be marked about the thesis by quating short examples. We thesis ended with bibliography and additional parts.Key Words: Ulaş, Brith, Marry, Circuncision, Dead, Believes of Nature.
Public beliefs in Ulas district of Sivas province
Keywords: Din; Halk Bilimi (Folklor)