THE EFFECTS OF DIFFERENT MAGNESIUM AND ZINC COMBINATIONS ON INTESTINAL MAGNESIUM TRANSPORTERS IN RATS FED HIGH-FAT DIET - ALALI, SARDAR ISMAEL MAHMOOD (Fırat Üniveristesi, 2021)
Vücutta birçok biyokimyasal fonksiyonda rol oynayan magnezyum (Mg), hücrenin ikinci en yaygın katyondur ve yaşamın her aşaması için gereklidir. Çinko (Zn), 300'den fazla enzimin ve hormonlar, sitokinler, peptitler ve biyomembranlar dahil olmak üzere diğer birçok biyolojik faktörün işlevi için gerekli olan temel bir eser elementtir. Öte yandan yüksek yağlı diyet alımı ve obezite gibi kronik hastalıklar bir elektrolit bozukluğu olan hipomagnezemiye yol açmaktadır. Bu çalışmada, yüksek yağlı diyetle beslenen sıçanlarda ZMS (Çinko-Magnezyum-Selenyum) kombinasyonu ve ZMA (Çinko-Magnezyum-Aspartat) kombinasyonunun bağırsak magnezyum taşıyıcıları üzerindeki etkileri karşılaştırıldı. Bununla birlikte, yüksek yağlı diyet (YYD) ile beslenen sıçanlarda bu kombinasyonların bağırsak Mg taşıyıcıları (TRPM6, TRPM7) ve EGF, NF-kB, Nrf2 ve HO1 gibi transkripsiyonel faktörleri üzerindeki moleküler etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla 28 erkek Sprague-Dawley (8 haftalık) sıçan dört gruba ayrıldı: 1) Kontrol; 2) YYD; 3) YYD + ZMS; 4) YYD + ZMA. Yüksek yağlı beslenen sıçanlarda, bağırsak malondialdehit (MDA) seviyeleri yüksek bulunmuştur (P <0.05). Bununla birlikte, bağırsak MDA seviyesi Mg ve Zn kombinasyon takviyeleri ile azaltıldı (P <0.05). Ayrıca, Mg taşıyıcıları (TRPM7, TRPM6) ve EGF, Nfr2, HO1 seviyeleri yüksek yağlı diyetle azalırken (P <0.05), NF-?B seviyeleri artmıştır (P <0.05). Magnezyum ve çinko kombinasyonlarının, özellikle ZMS'nin, bu iyon kanallarının ve transkripsiyonel faktör (EGF, Nfr2, HO1) proteinlerinin seviyelerini iyileştirdiği belirlenmiştir (P <0.05). Sonuç olarak, ZMS ve ZMA bağırsaktaki oksidatif stresi azaltabilir ve TRPM6, TRPM7 gibi intestinal Mg taşıyıcılarını ve transkripsiyonel faktör (EGF, NF-?B, Nrf2, HO1) proteinlerini aktive veya inaktive edebilir. Böylelikle sıçanların bağırsaklarında yüksek yağlı beslenmeye bağlı olumsuz reaksiyonların önlenmesine katkıda bulunur.

Magnesium (Mg), which takes part in many biochemical body functions, is the second most common cation of the cell and is essential for every step of life. Zinc (Zn) is an essential trace element that is required for the function of more than 300 enzymes and many other biological factors, including hormones, cytokines, peptides, and biomembranes. On the other hand, chronic diseases such as obesity and high-fat diet intake lead to hypomagnesemia, an electrolyte disorder. In this study, the effects of ZMS (Zinc-Magnesium-Selenium) combination and ZMA (Zinc-Magnesium-Aspartate) combination on intestinal magnesium transporters were compared in rats fed a high-fat diet. However, the molecular effects of these combinations on intestinal Mg carriers (TRPM6, TRPM7) and transcriptional factors such as EGF, NF-kB, Nrf2 and HO1 have been investigated in high-fat diet (HFD) fed rats. For this purpose, 28 male Sprague-Dawley (8 weeks old) rats were allocated to four groups: 1) Control; 2) HFD; 3) HFD + ZMS; 4) HFD + ZMA. Intestinal malondialdehyde (MDA) levels were found to be high in high fat-fed rats (P <0.05). However, the intestinal MDA level was decreased by Mg and Zn supplementations (P<0.05). In addition, Mg transporters (TRPM7, TRPM6) and EGF, Nfr2, HO1 levels decreased with high fat diet (P<0.05) while NF-?B levels increased (P<0.05). Magnesium and zinc combinations, especially ZMS, were found to improve the levels of these ion channels and transcriptional factor (EGF, Nfr2, HO1) proteins (P <0.05). In conclusion, ZMS and ZMA could reduce the oxidative stress in the intestine and activate or inactivate Mg carriers such as intestinal TRPM6, TRPM7 and transcriptional factor (EGF, NF-?B, Nrf2, HO1) proteins. Thus contributing to the prevention of adverse reactions due to high-fat feeding in the intestine of the rats.
Yüksek yağlı diyetle beslenen sıçanlarda farklı magnezyum ve çinko kombinasyonlarının bağırsak magnezyum taşıyıcıları üzerine
Keywords: Biyoloji