ÖSTENİTİK PASLANMAZ ÇELİK VE BAKIR ÇİFTİNİN DİFÜZYON KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLMESİNEDE KAYNAK PARAMETRELERİNİN BİRLEŞMEYE ETKİSİ - YILMAZ, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 1999)
HI ÖZET Doktora Tezi ÖSTENİTİK PASLANMAZ ÇELİK VE BAKIR ÇİFTİNİN DİFÜZYON KAYNAĞI İLE BİRLEŞTİRİLMESİNDE KAYNAK PARAMETRELERİNİN BİRLEŞMEYE ETKİSİ. Osman YILMAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metal Eğitimi Anabilim Dalı 1999 Sayfa: 109 Bu çalışmada, östenitik paslanmaz çelik (AISI 304) ve elektrolitik bakırın difüzyon kaynağı ile birleştirilmesinde, kaynak parametrelerinin birleşmeye etkisi incelenmiştir. Yapılan deneyler sonucunda, kaynak parametrelerinin birleşme üzerindeki etkileri incelendiğinde, en uygun difüzyon kaynağının, 800 °C sıcaklık, 30 dakika kaynak süresi ve 1.2 Mpa basınçta gerçekleştiği anlaşılmıştır. Bu kaynaklı birleştirme sonucunda, numunelerin ne oranda kaynak edilebildiğinin anlaşılması amacıyla metalografi ve mekanik testler kullanılmıştır. Metalografik olarak, optik mikroskop ve SEM ile kaynak bölgesi incelenmiş, EDS analizleri yapılarak kaynak çiftinin birleşme bölgesinde, elementlerin difüzyon sonucu konsantrasyon dağılımı ve difüzyon mesafelerini içeren grafikler elde edilmiştir. Bu sonuçlar kullanılarak, kaynak bölgesinde oluşan muhtemel intermetalik fazlar, faz diyagramları yardımıyla belirlenmeye çalışılmıştır. Mekanik olarak İse, sertlik ve çekme testleri uygulanmış,, elde edilen sonuçlarla; kaynak bölgesinde, kaynak parametrelerinin sertlik üzerindeki etkileri ve metal çiftinin mekanik dayanımı tespit edilmeye çalışılmıştır.IV Çalışmanın bir diğer bölümünde, lehimli birleştirme ile bir mukayese yapabilmek amacıyla, difüzyon kaynağı ve sert lehim ile birleştirilen numuneler arasındaki elektriksel iletkenlik farkı incelenerek, kaynak ara yüzeyinde oluşan intermetalik fazların iletkenlik üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Sonuçta; difüzyon kaynaklı metal çiftin lehimli metal çiftin yerine kullanılabileceği tespit edilmiştir. Anahtar kelimeler: Difüzyon Kaynağı, Katı Hal Kaynağı, Elektriksel İletkenlik.

SUMMARY PhD Thesis THE EFFECT OF WELDING PARAMETERS ON THE JOINING OF STAINLESS STEEL WITH COPPER BY DIFFUSION WELDING Osman YILMAZ Fırat University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department of Metallurgy Education 1999, Page: 109 In this thesis, the effects of welding parameters on the joining of stainless steel to copper by diffusion bonding were searched. Depending on the effect of welding parameters, the best diffusion welding condition is determined as 800 °C temperature, 30 minute time and 1.2 Mpa pressure. At the end of this study, metallographic and mechanical tests were applied to examine the quality of bonding. As metallographic tests, optical microscope and SEM were applied and the distribution of elements present inside this two metal represented by using EDS analysis. Possible intemetallic phases were tried to be detected at welding area by using these results on the phase diagrams. As mechanical tests, hardness and tensile tests were applied. Taking the results into account, the effect of welding parameters on the hardness of welding area and strength of have been tried to be determined. At another section of this study, electrical resistivity of diffusion welded and soldered bimetals measured. Comparisons between these measurements were done. Moreover the effect of intermetalic phases on the electrical resistivity were deduced. Finally, it was seen that diffusion welded bimetal can be used instead of soldered bimetal. Key words: Diffusion Welding, Solid State Welding, and Electrical Conductivity.
The Effect of welding parameters on joining of stainless steel with copper by diffusion welding
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering